Alchemia pożywienia autor: Bożena Żak-Cyran wydawca: Galaktyka rok wydania: 2008 ilość stron: 197 isbn: 978[zasłonięte][zasłonięte]57904 format: 144x205 mm oprawa: miękka cena katalogowa: 34,90 zł nasza cena: 27,90 zł
Autorka omawia lecznicze właściwości pożywienia. Dokładny przegląd poszczególnych grup pożywienia (zboża, warzywa, strączkowe, owoce, orzechy, nasiona oraz produkty pochodzenia zwierzęcego) ma ułatwić czytelnikowi wybór takich produktów, jakich potrzebuje, aby wzmocnić swój organizm zgodnie z jego indywidualnymi potrzebami.
Do książki załączona jest płyta DVD z instruktażem domowego wypieku chleba Spis treści: ZDROWIE JAKO PRZEJAW RÓWNOWAGI W ŻYCIU KRÓTKI KURS ZDROWEGO ŻYWIENIA - SKŁADNIKI POKARMOWE Nowe spojrzenie na białka (proteiny) Dobroczynne atuty tłuszczów roślinnych Węglowodany złożone - najlepsze źródło energii Minerały - niezbędne do życia Witaminy występujące naturalnie w pożywieniu i syntetyczne RÓWNOWAGA KWASOWO-ZASADOWA PODSTAWOWYM WARUNKIEM ZDROWIA Zakwaszenie organizmu przyczyną złego samopoczucia i chorób Przyczyny zakwaszenia Symptomy Skutki Sposoby przywrócenia równowagi Wykaz produktów zasadotwórczych i kwasotwórczych Automasaż brzucha (wg Eleny I Sklianskaja) SEZONOWOŚĆ I ŚWIEŻOŚĆ W DIECIE PRODUKTY ZBOŻOWE - NAJLEPSZE ŹRÓDŁO ENERGII Przepisy WARZYWA STRĄCZKOWE I ICH WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE Przepisy WARZYWA, WODOROSTY MORSKIE - MOC MINERAŁÓW Przepisy JEDZ OWOCE SEZONOWE Przepisy ORZECHY, NASIONA I OLEJE TŁOCZONE NA ZIMNO - ŹRÓDŁEM NAJLEPSZYCH TŁUSZCZÓW Przepisy PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO UZUPEŁNIAJĄCE DIETĘ Przepisy ZUPY - WSZYSTKO W JEDNYM Przepisy Spis potraw Bibliografia |