IOC BAYANUS - szczep wyselekcjonowany we Francji w regionie Szampanii.
Jest to szczep najczęściej używany w do fermentacji głównej, jak i do wtórnej fermentacji. Umożliwia szybką i pewną produkcję win białych i czerwonych, o wielkiej finezji, zachowując jednocześnie charakterystykę i swoistość różnorodnych owoców.
Drożdże te mają doskonałą reputację i są wysoko oceniane w produkcji nie musującego wina. Zapewniają szybką i całkowitą przemianę cukru bez niepożądanych związków ubocznych. Stosowane do fermentacji głównej, fermentacji w niskiej temperaturze, pobudzenia optymalna 22 - 28°C
ZALECANE UŻYCIE: do fermentacji głównej, dla win z moszczu owocowego: wina białe: 10-20 g/100 L, wina czerwone: 20-25 g/100 L Przy wznowieniu fermentacji: dla przygotowania rozruchu kultur : 55 g/100 L Drożdze typu Bayanus z powodzeniem mogą być używane do fermentacji zacierów oraz miodów pitnych.
Suche drożdże rozpuścić w osłodzonej wodzie (50 g / dm3) w ilości 10 jednostek wody na jedną jednostkę wagi drożdży. Temperatura mieszaniny 30-35°C. Czas rehydratacji drożdży 15-20 min. Przygotowaną mieszaninę drożdży dodać bezpośrednio do zbiornika po uprzednim intensywnym zamieszaniu. CHARAKTERYSTYKA WINIARSKA: Wydajność alkoholu: 1% alkoholu otrzymuje się z 16 g cukru. Niskie wytwarzanie kwasowości lotnej: < 0,10 g / dm3. Wysoka odporność na alkohol: do 17% vol. Niski poziom wytwarzania alkoholi wyższych. Stosunkowo odporne na działanie SO2, b. niskie wytwarzanie SO2 i H2S. Bardzo niskie formowanie się piany. Bardzo dobre właściwości osadzania się w formie zwartych osadów. Temperatura: 14 - 33°C .
Data ważności: 2015 r. - dotyczy hermetycznie zamkniętego opakowania 0,5 kg.
Do drożdży polecana jest wieloskładnikowa pożywka ACTIVIT którą znajdziesz zapewne na innych moich aukcjach.
W ofercie posiadamy również mniejsze opakowania 10g i większe 50g
Koszty wysyłki: Przy wpłacie na konto: Paczka do 1 kg: 9,5 zł - ekonomiczna, 11 zł - priorytetowa