Klasyfikacja: Saccharomyces Cerevisiae Bayanus
IOC BAYANUS - szczep wyselekcjonowany we Francji w regionie Szampanii. Jest to szczep najczęściej używany w do fermentacji głównej, jak i do wtórnej fermentacji. Umożliwia szybką i pewną produkcję win białych i czerwonych, o wielkiej finezji, zachowując jednocześnie charakterystykę i swoistość różnorodnych owoców. Drożdże te mają doskonałą reputację i są wysoko oceniane w produkcji nie musującego wina. Zapewniają szybką i całkowitą przemianę cukru bez niepożądanych związków ubocznych. Stosowane do fermentacji głównej, fermentacji w niskiej temperaturze, pobudzenia wolnej i zastałej fermentacji.
CHARAKTERYSTYKA WINIARSKA
Wydajność alkoholu: 1% alkoholu otrzymuje się z 16 g cukru.
Niskie wytwarzanie kwasowości lotnej: < 0,10 g / dm3.
Wysoka odporność na alkohol: do 17% vol.
Niski poziom wytwarzania alkoholi wyższych. Stosunkowo odporne na działanie SO2, b. niskie wytwarzanie SO2 i H2S.
Bardzo niskie formowanie się piany.
Bardzo dobre właściwości osadzania się w formie zwartych osadów.
Temperatura: 14 - 33°C (optymalna 22 - 28°C)
ZALECANE UŻYCIE:
Do fermentacji głównej, dla win z moszczu owocowego:
wina białe: 10-20 g/100 L,
wina czerwone: 20-25 g/100 L
Przy wznowieniu fermentacji: dla przygotowania rozruchu kultur : 55 g/100 L
Drożdze typu Bayanus z powodzeniem mogą być używane do fermentacji zacierów oraz miodów pitnych.
REHYDRATACJA:
Suche drożdże rozpuścić w osłodzonej wodzie (50 g / dm3) w ilości 10 jednostek wody na jedną jednostkę wagi drożdży. Temperatura mieszaniny 30-35°C. Czas rehydratacji drożdży 15-20 min. Przygotowaną mieszaninę drożdży dodać bezpośrednio do zbiornika po uprzednim intensywnym zamieszaniu.
PRZECHOWYWANIE:
Drożdże przechowywać w oryginalnym, nierozszczelnionym opakowaniu (rozszczelnine opakowanie spowoduje iż drożdże będą chłonęły wodę z powietrza co doprowadzi do ich ożywienia a w konsekwencji obumarcia).
Temperaturze przechowywania nie wyższej niż 25°C. Przy dłuższym przechowywaniu temperatura nie powinna przekraczać 10°C (np. w lodówce)
Data ważności: 2013 r. - dotyczy hermetycznie zamkniętego opakowania 0,5 kg.
Opakowania konfekcjonowane 10 i 50g mają skróconą datę do kilku miesięcy.
Do drożdży polecana jest wieloskładnikowa pożywka ACTIVIT którą znajdziesz na innych naszych aukcjach.
Cena dotyczy saszetki 10g - w ofercie posiadamy również większe opakowania 50g oraz orginalnie pakowane (hermetycznie) opakowania 0,5 kg - zapraszamy na inne nasze aukcje.
Posiadamy też szczep G- 995 który pracuje już od 9 C oraz aktywne drożdze z niższą tolerancją alkoholową efficience - do 15 % (wina białe i różowe).
Po dokonaniu zakupu proszę o kontakt podając wybraną formę płatności, rodzaj wysyłki.
Koszty wysyłki:
Przy wpłacie na konto:
Paczka do 1 kg: 9,5 zł - ekonomiczna, 11 zł - priorytetowa
Paczka do 2 kg: 11 zł - ekonomiczna, 13 zł - priorytetowa
Paczka do 5 kg: 13 zł - ekonomiczna, 14,5 zł - priorytetowa
Firma kurierska do 5 kg - 12 zł
Ewentualnie przy zakupie samych saszetek:
List polecony (gabaryt B) - 5 zł, polecony priorytetowy 6 zł
List zwykły (gabaryt B) - 3 zł, list priorytetowy 4 zł (listy te wysyłamy tylko i wyłącznie na odpowiedzialność klienta nie ponosząc ewentualnych konsekwencji ich zagubienia czy niedostarczenia).
Za pobraniem:
Paczka do 0,5 kg: 10,5 zł - ekonomiczna, 13,5 zł - priorytetowa
Paczka do 1 kg : 12,5 zł - ekonomiczna, 15,5 zł - priorytetowa
Paczka do 2 kg : 14 zł - ekonomiczna, 17 zł - priorytetowa
Firma kurierska do 5 kg - 15 zł
Do każdej transakcji dokładany jest dowód zakupu, paragon fiskalny na życzenie faktura VAT - masz wtedy pewność, że kupujesz legalny towar w legalnej firmie i masz prawo do jego reklamacji zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Zapraszamy na inne nasze aukcje, w których znajdziesz praktycznie wszystko co potrzebne da wyrobu wina i nie tylko... KLIKNIJ TU !!!