Akebia quinata
Akebia pięciolistkowa
Pnącze o półzimozielonych liściach, palczasto złożonych z pięciu listków i niezwykle ozdobnych pędach - młode są fioletowoczerwone, starsze brązowieją i zyskują gęste podłużne rysy. W maju pojawiają się zachwycające, czekoladowopurpurowe, lekko pachnące cynamonem kwiaty. Te ciemnofioletowe to kwiaty żeńskie (średnicy około 2,5 cm) a mniejsze różowe, o średnicy około 1 cm - męskie. Największą sensację wzbudzają jednak owoce akebii - kształtem przypominające... parówki. Złożone są z kilku mięsistych pękających podłużnie jagód (5 do 10), fioletowych z jasnym woskowym nalotem. Zawierają liczne, czarne, otoczone białym, galaretowatym i słodkim miąższem nasiona.
To pnącze przyrasta rocznie nawet 3 m, wymaga zatem silnego cięcia. Wszystkie jego pędy skracamy od końca lutego do początku kwietnia na mniej więcej jednakową wysokość - od 1 do 1,5 m (im młodsza lub słabsza roślina, tym niżej tniemy).
Akebia dobrze czuje się na przeciętnej glebie, stanowisku słonecznym lub półcienistym. Nie lubi ostrego słońca, ani głębokiego cienia. Silnie owija się wokół podpór, chętnie wspina się po drzewach. Nadaje się do sadzenia przy ogrodzeniach, obsadzania altan lub pergoli. Można ją też stosować jako roślinę okrywową.
|