Tropikalny, wiecznie-zielony, wysoki krzew
lub niewielkie drzewo z rodziny mimozowatych.
Inwazyjna na wyspach Fidżi oraz w Australii.
Nazwa "farnesiana" pochodzi od nazwiska Alessandro Farnese
- jednego z pierwszych w Europie założycieli prywatnych
ogrodów botanicznych w Rzymie (XVI - XVII wiek).
Roślina została przywieziona do Farnese Gardens
z Karaibów i Ameryki Środkowej, z których pochodzi.
W rodzimych warunkach dorasta do 8 metrów wys.
i ma żywotność około 25-50 lat.
Kwiaty pachnące o fiołkowym zapachu,
są bardzo atrakcyjne dla motyli i pszczół.
W południowej Francji produkuje się olejek zwany Cassie
(kwiaty poddaje się destylacji), który jest używany
jako podstawa do aromaterapii i w perfumerii.
W aromaterapii zapach jest uważany za kojący, inspirujący
i pomocny w depresji. Znany jest również jako afrodyzjak.
Jest powszechnie wykorzystywana
w przemyśle perfumeryjnym w Europie.
W Indiach produkowane są pachnące maści z Cassie.
Pieczone strąki są używane w kuchni do dań słodko-kwaśnych.
Z dojrzałych nasion wyciska się olej, który jest
cennym źródłem pożywienia miejscowej ludności.
Wyciąg z korzenia i kory jest stosowany w medycynie
ze względu na dużą zawartość tanin.
Stężenie tanin w strąkach nasion wynosi około 23%.
Z korzeni i owoców wytwarza się czarny barwnik.
Była wykorzystany w Kolumbii do leczenia malarii,
co zostało potwierdzone laboratoryjnie.
Aborygeni używali korzeni i kory w leczeniu biegunki
i chorób skóry.
Liście wcierane w skórę, stosuje się do leczenia chorób skórnych.
W Indiach żucie korzenia jest zalecane na ból gardła.
Cassie Absolut Oil jest ekstraktem z kwiatów stosowanym
w medycynie na gorączkę, reumatoidalne zapalenie stawów,
gruźlicę, biegunkę, skurcze mięśni i raka żołądka.
Jest również stosowany jako środek pobudzający
oraz w celu zwiększenia doznań seksualnych.