Ajurweda 39. Pitta tea (spokój i równowaga) 100 g
|
Właściwości: Zmniejsza uczucie nadmiernego rozgrzania ciała. Ochładza organizm i zmniejsza pocenie się. Wspomaga dobre trawienie i wydalanie. Chroni przed bólami żołądka, wrzodami oraz zgagą. Pomaga przy problemach jelitowych, rozwolnieniu i hemoroidach. Chroni przed trądzikiem, opryszczką i pokrzywką. Pomaga przy chorobach zapalnych.
Likwiduje pieczenie oczu i skóry. Łagodzi wybuchy gniewu, rozdrażnienia i stresu.
Himalajska herbatka ajurwedyjska z doszą Pitta wspomaga trawienie i metabolizm, reguluje temperaturę ciała, regeneruje skórę i pobudza funkcjonowanie mózgu. Rozluźnia i relaksuje. Herbatka stosowana od wielu wieków składająca się z tradycyjnej mieszanki ziół himalajskich, które przy regularnym spożywaniu korzystnie wpływają na zdrowie i kondycję psychiczną ludzi, którzy wyróżniają się następującymi cechami przeważającymi: Mają średnią sylwetkę ciała, nie lubią zbytnio lata i wysokich temperatur, szybko się pocą, mogą mieć tłustą, zaczerwienioną i piegowatą skórę, są racjonalni, pragmatyczni i lubią współzawodniczyć, charakteryzują się bystrym rozumowaniem, przenikliwym myśleniem i silną wolą, posiadają cechy władcze, z przyjemnością dyskutują i zwracają na siebie uwagę, pod wpływem stresu bywają porywczy, rozdrażnieni i niecierpliwi, są dobrymi mówcami i odpowiedzialnymi organizatorami, potrafią się szybko zdenerwować i nieprzyjemnie krytykować.
W przywróceniu równowagi pomaga im: chłodniejsze jedzenie i napoje, połączenie aktywności z odpoczynkiem, dostateczna ilość płynów. Typ Pitta powinien używać olejków i kremów chroniących skórę, wystrzegać się ostrego słońca i wysokich temperatur, palenia papierosów, używania narkotyków i alkoholu. Powinien ograniczyć ciężkostrawne, tłuste, słone i mocno przyprawione posiłki. Powinien spożywać mniejsze porcje pożywienia kilka razy dziennie i nie przejadać się.
Skład: Coriandrum sativum, Foeniculum vulgare, Cuminum cyminum, Emblica officinalis, Tinospora cordifolia, Boerhaavia Diffusa, Centella asiatica, Glycyrrhiza glabra, Cymbopogon citratus, Asparagus racemosus, Rubia cordifolia, Mentha arvensis.
Zastosowanie: Zalecana dawka dzienna: 3 filiżanki.
Sposób parzenia:
1 łyżeczkę od herbaty zalać wrzątkiem i parzyć 10 minut.
Dla wzmocnienia działania leczniczego zaleca się wrzucić 1 łyżeczkę od herbaty ziół na 1 szklankę gotującej się wody i gotować przez 3 – 5 minuty na wolnym ogniu. Odstawić na 10 minut i pić ciepłe przed jedzeniem. Profilaktycznie: płaską łyżeczkę na 1 l. wody. Dzienną porcję można zaparzyć w termosie.
W ciągu trwania kuracji ziołami ważne jest regularne przyjmowanie płynów. Zioła himalajskie są z reguły gotowane jeżeli używane są jako środek poprawiający funkcje psychiczne i fizyczne organizmu.
W taki sposób przygotowany ekstrakt ma mocniejszy efekt, delikatniejszy smak i dobrze wpływa na układ trawienny, którego stan odgrywa ważną rolę przy wchłanianiu substancji zawartych w ziołach.
Herbatkę należy pić jako część dziennego spożycia płynów przez cały okres trwania problemów zdrowotnych. Poleca się używanie najwyżej 2-3 różnych herbatek w tym samym czasie. Należy je pić oddzielnie w odstępie jednej godziny.
Jeżeli herbatki używamy w ramach profilaktyki lub jako środka orzeźwiającego, wtedy możemy zioła tylko parzeć bez ograniczenia czasu użycia. Dla lepszego efektu leczniczego należy pić herbatki ciepłe przed jedzeniem.
Nie zaleca się używaniu sztucznych środków słodzących. W razie potrzeby można słodzić miodem lub brązowym cukrem.
Przeciwwskazania:
Mieszanka ziołowa nie jest przeznaczona dla dzieci do lat 3, kobiet w ciąży ani dla kobiet karmiących piersią.
Opakowanie: 100 g