Ajurweda 22. Mahaphala (dieta cukrzycowa) 100 g
|
Właściwości:
Herbatka wspomaga leczenie cukrzycy. Stymuluje wytwarzanie insuliny w trzustce oraz całościowo regeneruje jej funkcjonowanie. Zmniejsza poziom cukru we krwi oraz ochotę na słodycze. Reguluje przyjmowanie płynów i wydalanie moczu. Wspomaga krwioobieg i funkcje metaboliczne organizmu.
Skład:
Cymbopogon citratus, tinospora cordifolia, gymnema sylvestre, leucas cephalotes, syzygium cumini, swertia chirata, ocimum sanctum.
Zastosowanie:
Zalecana dawka dzienna: 2 filiżanki.
Sposób parzenia:
1 łyżeczkę od herbaty zalać wrzątkiem i parzyć 10 minut.
Dla wzmocnienia działania leczniczego zaleca się wrzucić 1 łyżeczkę od herbaty ziół na 1 szklankę gotującej się wody i gotować przez 3 – 5 minuty na wolnym ogniu. Odstawić na 10 minut i pić ciepłe przed jedzeniem. Profilaktycznie: płaską łyżeczkę na 1 l. wody. Dzienną porcję można zaparzyć w termosie.
W ciągu trwania kuracji ziołami ważne jest regularne przyjmowanie płynów. Zioła himalajskie są z reguły gotowane jeżeli używane są jako środek poprawiający funkcje psychiczne i fizyczne organizmu.
W taki sposób przygotowany ekstrakt ma mocniejszy efekt, delikatniejszy smak i dobrze wpływa na układ trawienny, którego stan odgrywa ważną rolę przy wchłanianiu substancji zawartych w ziołach.
Herbatkę należy pić jako część dziennego spożycia płynów przez cały okres trwania problemów zdrowotnych. Poleca się używanie najwyżej 2-3 różnych herbatek w tym samym czasie. Należy je pić oddzielnie w odstępie jednej godziny.
Jeżeli herbatki używamy w ramach profilaktyki lub jako środka orzeźwiającego, wtedy możemy zioła tylko parzeć bez ograniczenia czasu użycia. Dla lepszego efektu leczniczego należy pić herbatki ciepłe przed jedzeniem.
Nie zaleca się używaniu sztucznych środków słodzących. W razie potrzeby można słodzić miodem lub brązowym cukrem.
Przeciwwskazania:
Mieszanka ziołowa nie jest przeznaczona dla dzieci do lat 3, kobiet w ciąży ani dla kobiet karmiących piersią.
Opakowanie: 100 g