Informacje o produkcie
- Substancja żelująca pochodzenia roślinnego
- Idealna do diety wegetariańskiej lub wegańskiej
- Mocniejszy od żelatyny
- Produkt całkowicie naturalny, bezwonny i bezsmakowy
- Waga produktu: 100g
- Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Co to jest Agar – Agar
Agar – Agar, to substancja żelująca pochodzenia roślinnego, otrzymywana z krasnorostów. Najbardziej ceniony Agar wytwarzany jest z alg morskich, ze względu na ich szczególne właściwości i wartości odżywcze tych roślin.
Agar, jest idealnym rozwiązaniem dla wegetarian lub wegan, którzy nie używają żelatyny ze względu na jej zwierzęca pochodzenie.
Agar – Agar, to produkt całkowicie naturalny, bezwonny i bezsmakowy.
Dlaczego warto stosować Agar – Agaru
Zastosowanie i użycie Agaru, jest zbliżone do użycia żelatyny wieprzowej. Agar rozpuszcza się w leniej wodzie, a następnie podgrzewa aż do zagotowania. Zastyga szybciej niż żelatyna.
100g Agaru to: 306kcal, 80g węglowodanów, 8g błonnika i 0,5g tłuszczów, głównie omega – 3 oraz śladowe ilości białka. Zawiera również kwas foliowy, witaminy K, E, B6 oraz ryboflawiny. Agar zawiera także niewielkie ilości manganu, magnezu, żelaza, wapnia, sodu i cynku.
Jak używać Agar – Agaru
Rozpuszcza się w temp. 85 – 95 st. C. Tężeje natomiast już w 32 – 35 st. C. Nie trzeba go wkładać do lodówki. Nie ma też obawy, że rozpuści się w temperaturze pokojowej. Podczas używania Agar – Agaru, trzeba pamiętać aby go dokładnie rozpuścić.
Galaretkę z Agar – Agaru można ponownie podgrzać, np. gdy wyjdzie nam za rzadka, dodać więcej proszku i ponownie schłodzić.
Odmierzoną ilość, wsypać do naczynia z niewielką ilością chłodnej wody (najlepiej poniżej 20 st. C) i moczyć przez 10 – 15 minut. Następnie wlać do przyrządzanej potrawy w momencie, kiedy zaczyna ona wrzeć. Często mieszać. Proszek rozpuści się po około 5 minutach.
Proporcje: 15g Agaru na 500ml wody.
Agar najczęściej wykorzystuje się do robienia galaretek, dżemów, budyniów, kremów, sorbetów, żelków, cukierków, lizaków czy konfitur. Na bazie Agaru i mleka możemy uzyskać jogurty, kefiry czy lody.
W małych dawkach agar można używać jako zagęstnik do napojów i potraw. W większych dawkach robić galarety mięsne czy rybne.