Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

AGAR AGAR - 100g - NATURALNY ZAGĘSTNIK - EKOGRAM

04-06-2014, 13:33
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 12.50 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 12.50 zł     
Użytkownik DoktorPelc
numer aukcji: 4213411197
Miejscowość Kraków
Kupiono sztuk: 38    Licytowało: 32    Wyświetleń: 202   
Koniec: 04-06-2014 12:52:11
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Informacje o produkcie

  • Substancja żelująca pochodzenia roślinnego
  • Idealna do  diety wegetariańskiej lub wegańskiej
  • Mocniejszy od żelatyny
  • Produkt całkowicie naturalny, bezwonny i bezsmakowy
  • Waga produktu: 100g
  • Producent: EKOGRAM ZIELONKI

 

Co to jest Agar – Agar

Agar – Agar, to substancja żelująca pochodzenia roślinnego, otrzymywana z krasnorostów. Najbardziej ceniony Agar wytwarzany jest z alg morskich, ze względu na ich szczególne właściwości i wartości odżywcze tych roślin. 

Agar, jest idealnym rozwiązaniem dla wegetarian lub wegan, którzy nie używają żelatyny ze względu na jej zwierzęca pochodzenie.

Agar – Agar, to produkt całkowicie naturalny, bezwonny i bezsmakowy. 

 

Dlaczego warto stosować Agar – Agaru

Zastosowanie i użycie  Agaru, jest zbliżone do użycia żelatyny wieprzowej. Agar rozpuszcza się w leniej wodzie, a następnie podgrzewa aż do zagotowania. Zastyga szybciej niż żelatyna.

100g Agaru to: 306kcal, 80g węglowodanów, 8g błonnika i 0,5g tłuszczów, głównie omega – 3 oraz śladowe ilości białka. Zawiera również kwas foliowy, witaminy K, E, B6 oraz ryboflawiny. Agar zawiera także niewielkie ilości manganu, magnezu, żelaza, wapnia, sodu i cynku.

 

Jak używać Agar – Agaru

Rozpuszcza się w temp. 85 – 95 st. C. Tężeje natomiast już w 32 – 35 st. C. Nie trzeba go wkładać do lodówki. Nie ma też obawy, że rozpuści się w temperaturze pokojowej. Podczas używania Agar – Agaru, trzeba pamiętać aby go dokładnie rozpuścić.

Galaretkę z Agar – Agaru można ponownie podgrzać, np. gdy wyjdzie nam za rzadka, dodać więcej proszku i ponownie schłodzić. 

Odmierzoną ilość, wsypać do naczynia z niewielką ilością chłodnej wody (najlepiej poniżej 20 st. C) i moczyć przez 10 – 15 minut. Następnie wlać do przyrządzanej potrawy w momencie, kiedy zaczyna ona wrzeć. Często mieszać. Proszek rozpuści się po około 5 minutach. 

Proporcje: 15g Agaru na 500ml wody. 

Agar najczęściej wykorzystuje się do robienia galaretek, dżemów, budyniów, kremów, sorbetów, żelków, cukierków, lizaków  czy konfitur. Na bazie Agaru i mleka możemy uzyskać jogurty, kefiry czy lody.

W małych dawkach agar można używać jako zagęstnik do napojów i potraw. W większych dawkach robić galarety mięsne czy rybne.

agar agar ekogram zieloni