Charakterystyka:
AGAR to naturalna bezwonna i bezzapachowa substancja żelująca, zagęstnik; uzyskiwany z wodorostów morskich (krasnorostów). Agar jest szeroko stosowany: w medycynie ajurwedyjskiej, kuchni chińskiej, wegańskiej, w farmacji, przy produkcji słodyczy i kosmetyków, w dietach odchudzających.
Po połączeniu z wodą pęcznieje. W medycynie chińskiej agar podaje się doustnie (rozpuszczony w odrobinie płynu) dla uzyskania uczucia sytości, hamując w ten sposób apetyt. Zwiększa objętość treści jelit, przez co pobudza ich perystaltykę i poprawia wypróżnienie. Agar upośledza wchłanianie tłuszczów do organizmu.
Agar zachowuje się podobnie do żelatyny, ale nie do końca.... jest rozpuszczalny w wodzie (w temp. powyżej 80 stopni), a tężeje w temp. ok. 35 stopni. Nie rozpuszcza się w temperaturze pokojowej, więc nie trzeba przechowywać go w lodówce (chyba, że wymaga tego dana potrawa, np. galareta z mięsem). Wielokrotne podgrzewanie i studzenie płynu nie stwarza negatywnych konsekwencji dla użytych produktów (w przeciwieństwie do żelatyny).
Zastosowanie:
Agar można stosować zamiast żelatyny, do przyrządzania galaretek mięsnych, drobiowych, rybnych, owocowych oraz deserów (w tym serników na zimno oraz kremów). Agar używany jest do klarowania wina i piwa, do wyrobu żelków, galaretek, sosów, pianek cukierniczych, lodów, ptasiego mleczka, zagęszczania deserów mlecznych, jogurtów, śmietany i napojów owocowych oraz mlecznych.
Stosowany jest jako emulgator oraz środek żelujący, a oznaczana na liście legalnych dodatków do żywności w Unii Europejskiej symbolem E404.
Sposób przygotowania:
Wlej do naczynia ok. 250ml przegotowanej wody lub wywaru, wsyp 1 łyżeczkę agaru, dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia się. Potem gotuj przez ok 15 minut.
Wymieszaj z warzywami, owocami bądź innymi potrawami, które chcemy żelować i wstawić do lodówki.
Skład:
Agar.
BEZ GLUTAMINIANU SODU!!!
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.