Lapacho to nic innego jak kora z drzewa Lapache Tecome pochodzącego z lasów tropikalnych w Ameryce Południowej. Drzewo, z którego jest produkowany susz herbaty, według naukowców może żyć nawet 700 lat. Napar wykonany na bazie Lapacho ma lekko kwaśnogorzkawy smak i charakterystyczny brązowy kolor. Mieszanka African Queen to wyśmienita kompozycja aromatycznych owoców anansa i delikatnego banana. Całość jest uzupełniona słonecznikiem oraz bławatkiem. Napar z Lapacho jest bez zawartości kofeiny. Sposób przygotowania: Tradycyjny sposób parzenia polega na przygotowaniu 1-2 łyżeczek szuszu na filiżankę wody i gotowac pod przykryciem przez 20 minut. Tak przygotowany napój jest intensywny i mocny. Inny sposób pozwala przygotować napar delikatniejszy. Na jeden litr wody sypiemy 5 łyżeczek suszu i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Kora Lapacho zawiera substancję, które niszczą wolne rodniki i zapobiegają powstawaniu nowotworów. jest bogatym źródłem składników mineralnych i bioaktywnych. Spożywanie tego napoju uzupełnia braki żelaza, wapnia, miedzi i witamin. Co ważne dla ludzi stroniących od kofeiny – Lapaczo nie zawiera jej wcale! Regularne picie naparów Lapacho wspiera system immunologiczny, pomaga w leczeniu przeziębień, grypy, oraz chorób górnych dróg oddechowych. 
|