Jagody Goji - bomba witaminowa - sadzonka |
|
|
Lycium barbarum
"New Big"
Roślina lecznicza, konsumpcyjna
i ozdobna, stosowana od stuleci
w tradycyjnej medycynie chińskiej, koreańskiej, japońskiej i tybetańskiej.
Główną atrakcja rośliny stanowią czerwonopomarańczowe owoce, potocznie nazywane jagodami Goji.
Owoce odmiany "New Big" są większe (dł. 2 cm, śr. 1 cm)
i słodsze niż innych gatunków. Dojrzewają VIII-X.
Po całkowitym dojrzeniu są jadalne, smaczne i słodkie.
|
|
Owoce zawierają 2500 mg witaminy C w 100 g, co sprawia, że są na trzecim miejscu wśród roślin bogatych w tę witaminę, są bogate w witaminy z grupy B i witaminę E, a także mikroelementy cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen, fosfor. Zawierają 21 niezbędnych dla zdrowia minerałów i 19 aminokwasów. Literatura podaje, że regularne spożywanie owoców opóźnia procesy starzenia, wzmacnia stawy i kości, wzmacnia odporność, a zawarty w nich beta-karoten, poprawia wzrok. Owoce można spożywać świeże lub suszone, dodawać do różnych potraw i napojów, np. herbaty.
Uważa się, że jagody goji to najzdrowsze pożywienie na świecie!
Roślina rozpoczyna owocowanie w 2-3 roku po posadzeniu.
Jest mrozoodporna, mało wymagająca i tolerancyjna.
Może rosnąć na każdej, nawet ubogiej glebie. Preferuje stanowiska słoneczne. Można ją uprawiać jako róże pnącą przypinając wiotkie pędy do podpór, np. kratek albo pozostawić bez podpór i wówczas jej pędy będą się łukowo wyginać.
|