Jego zaletą jest fakt iż zakwita już po magnoliach, na piękny żółty kolor.
Owoce ciemnoczerwone, długości 1,5-2 cm, z dużą, twardą pestką. Dojrzewają we wrześniu - październiku.
Obficie owocuje tylko w miejscach słonecznych. Nadaje się na cięte żywopłoty. Rozmnaża się z nasion.
Owoce derenia jadalnego są bogatym źródłem witaminy C — zawierają jej tyle, co cytryny. Ze względu na wysoką zawartość kwasów organicznych mogą być wykorzystywane do naturalnego zakwaszania przetworów owocowych. Z owoców sporządza się soki, galaretki, nalewki (dereniówka), wina, dżemy, kandyzuje się je i suszy, można także łączyć je w przetworach ze słodkimi owocami, np. jabłkami.
Bardzo efektowny i dekoracyjny w okresie kwitnienia oraz jesienią, gdy dojrzewają owoce, a następnie intensywnie przebarwiają się liście.
Zimą gałązki z pączkami kwiatowymi nadają się do pędzenia, podobnie jak gałązki forsycji.
Przepis na nalewkę:
Składniki
- owoce derenia 1/3 kg
- wódka czysta 1/2 litra
- cukier 150 dag
Sposób przyrządzenia
Owoce umyte przekłuć drewnianą wykałaczką. Wrzucić do dużego słoika, zasypać cukrem i odstawić na noc. Zalać owoce czystą wódką i odstawić na miesiąc. Gotowe przefiltrować przez gazę, wlać do ciemnych butelek, zamkną, odstawić na 9 miesięcy.
|