Witam na mojej aukcji,
Wszystkie oferowane na aukcjach rośliny i nasiona pochodzą z mojego ogrodu, oczka wodnego, a nie z importu np. z Holandii (te importowane są piękne, ale tylko jeden rok, później giną - kto miał, ten wie), a ogrodowe to gwarancja przyjęcie i szybkiej aklimatyzacji w nowym miejscu.
UWAGA:
WPŁATY MOŻESZ DOKONAĆ DO 30 DNI OD DNIA ZAKUPU !!!
a oto moja oferta:
NOWOŚĆ Z PERU !!!!!
DAR PERUWIAŃSKIEJ PRZYRODY !!
ACHOCHA CAIGUA (CAIGUI) Cyclanthera pedata
Przedmiotem aukcji jest zestaw 5 szt nasion tej niezwykłej rośliny – pnącza.
Przyroda to niewiarygodnie bogata i potężna apteka, z której dóbr powinniśmy świadomie korzystać. Peruwiańska Caigua to jej kolejny skarb – tym razem wyjątkowo skuteczne narzędzie do walki ze „zmorą” naszych czasów - otyłością i „cholesterolem”.
Caigua to mocno rozgałęzione pnącze, które pnie się przy pomocy długich wąsów, dorastając do 5 metrów wysokości
Owoce osiągają dł. 20 cm, mają barwę od ciemnozielonej po prawie białą i są pokryte delikatnymi kolcami.
Dojrzały owoc Caigua jest bogaty w sole mineralne, pektyny, włókno pokarmowe, białko, węglowodany i substancje tłuszczowe. Zawiera też kwas galakturonowy, hydroksytryptaminę, żywice, substancje mineralne (fosfor), witaminy głównie B i C, lipoproteiny i substancje steroidowe: β-sitosterol i jego 3-β-D-glukozyd.
W Peru Caigua cieszy się powszechnym uznaniem jako żywność o niskiej wartości kalorycznej i wyjątkowych walorach zdrowotnych. Zasłynęła przede wszystkim jako „specjalista“ od cholesterolu, bowiem występujące w niej substancje bioaktywne mają korzystny wpływ na metabolizm lipidów.
Obniżając poziom „złego” cholesterolu LDL, odpowiedzialnego za zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych, podwyższają równocześnie poziom cholesterolu „dobrego” HDL.
Dzięki tym właściwościom Caigua jest wykorzystywana w profilaktyce miażdżycy tętnic i naczyń krwionośnych, gdyż oczyszcza je ze złogów i tym samym zapobiega chorobom serca i układu krążenia. Wspomaga ponadto leczenie nadciśnienia i cukrzycy.
Wszystkie części Caigua służą zdrowiu. Zmielone nasiona, przyjmowane na czczo, używa się do wyeliminowania pasożytów, zaś napar z nich jest stosowany do obniżenia ciśnienia.
Surowy sok ma zastosowanie przy zapaleniach ucha, jako zewnętrzny okład.
Także owoce i liście mają działanie przeciwzapalne i używane są, po ich uprzednim zmiażdżeniu, jako okłady na zanieczyszczoną czy zainfekowaną powierzchnię skóry.
Surowy lub gotowany owoc jest stosowany w cukrzycy oraz w zaburzeniach ze strony układu krążenia. Działa też przeciwbólowo i przeciwzapalnie w schorzeniach układu oddechowego, a także w dolegliwościach stawowych.
Młode pędy i liście mogą być również używane jako wartościowe warzywo, a korzenie służą do czyszczenia zębów. Caigua spożywa się zarówno surową, jak i gotowaną. Wnętrze owocu, oczyszczone z nasion, nadziewa się mięsem, rybą lub serem, a następnie piecze. Można je także marynować jak ogórki albo stosować w formie sproszkowanej. Składniki zawarte w Caigua są doskonałym regulatorem metabolizmu weglowodanów i tłuszczy. Znacznie obniżając ich poziom poprzez zmuszenie organizmu do spalania swoich rezerw, przyczyniają się skutecznie do zmniejszenia masy ciała u ludzi z nadwagą, nie zaburzając jednakże prawidłowej równowagi. Korzystny wpływ tej rośliny na zdrowie został przeanalizowany i potwierdzony w szeregu badań i testów. Prowadzone są one głównie w Peru, ojczyźnie Caigua, a dzięki ich wynikom roślina zdobywa coraz większe uznanie i miano żywności funkcjonalnej. Przykładowo, jedno z badań, przeprowadzone i udokumentowane w 1995 roku przez Gustavo F. Gonzalesa i zespół na Uniwersytecie Universidad Peruana Cayetano Heredia, (UPCH) w Limie, wykazało po 12 tygodniach spożywania rośliny: zmniejszenie aż o 23% LDL-cholesterolu oraz wzrost o 42% HDL-cholesterolu.
Caigua: • obniża poziom cholesterolu, • oczyszcza ściany tętnic i żył ze złogów cholesterolowych • pomaga w chorobach układu krążenia, • zapobiega miażdżycy (arteriosklerozie), • chorobom serca, (chorobie wieńcowej), • oczyszcza krew, zapobiega powstawaniu żylaków, • obniża podwyższone ciśnienie krwi i stabilizuje je, • metabolizuje tłuszcze, redukuje nadwagę, zwalcza otyłość • pomaga zachować prawidłową wagę ciała, • zapewnia utrzymanie zdrowej sylwetki ciała, • redukuje cellulitis, • obniża poziom cukru we krwi, zapobiega cukrzycy,
• pomaga przezwyciężać obciążenia spowodowane złymi nawykami żywieniowymi, • ma działanie przeciwbólowe i jest stos. w problemach żołądkowo-jelitowych, • zapobiega powstawaniu zmian zwyrodnieniowych stawów, • wspiera leczenie stwardnienia rozsianego, • spowalnia proces starzenia się komórek, odmładza organizm i ciało, pomaga zachować zdrowie.
CAIGUA TO NATURALNY SPALACZ TŁUSZCZU - DROGA DO SZCZUPŁEJ SYLWETKI I DO CHOLESTEROLU NA WŁAŚCIWYM POZIOMIE.
Nie oferujemy żadnych odmian modyfikowanych genetycznie, a jedynie tradycyjne i naturalne odmiany ustalone.
Przy zamówieniu na kwotę powyżej 20 zł - prześlę miły gratis w postaci dodatkowych nasion - niespodzianki .
Przy zakupie powyżej 200 zł - DOSTAWA GRATIS
|