ACEROLA - Naturalna witamina C
- Acerola należy do owoców o najwyższej zawartości naturalnej Witaminy C już 1g (1/2 płaskiej łyżeczki) sproszkowanego, osuszonego i zmielonego owocu wiśni Acerola dostarcza organizmowi 225 mg naturalnej Witaminy C. Jest to równowartość aż 6 cytryn!!!
Dzięki wysokiej zawartości bioaktywnych substancji roślinnych i mineralnych jest łatwo przyswajalna i wielokrotnie skuteczniejsza niż syntetyczne Witaminy C.
Niepojęte jest jak łatwo udaje się przemilczeć fakt istnienie tak dobrego źródła witaminy C jakim jest owoc wiśni Aceroli.Oficjalnie uważa się, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 60mg. Według badacza witamin Linusa Paulinga, dwukrotnego laureata nagrody Nobla to kompletne nieporozumienie. Stwierdził on, że taka ilość może wystarczyć by jedynie zapobiec szkorbutowi. Nadmiar witaminy C samoczynnie wydalany jest z organizmu i nie można tutaj mówić o jakimkolwiek przedawkowaniu w przypadku naturalnej witaminy C.
1g proszku Acerola = 225 mg witaminy C co stanowi 375% zalecanej dziennej porcji.
Oferowany produkt jest wytwarzany z owoców wiśni Aceroli rodzonych przez krzew zwany drzewkiem wiśniowym Antylii, osiągającym 3 metry wysokości z owocami od koloru żółto pomarańczowego po czerwony. Miąższ owocu jest miękki, soczysty i kwaśny. Świeża wiśnia łatwo psuje się, dlatego nie nadaje się do transportu. Pochodzi z Wysp Karaibskich ale rośnie również w Peru, Gujanie, Wenezueli i Meksyku.
Wartości odżywcze:
Wartość energetyczna w 100g w 1porcji (1g) 1200kJ (282kcal) 12kJ (2,8kcal) Białko 1,5g 0g Węglowodany 68g 0g Tłuszcze 0,5g 0g Witamina C 22,5g 225mg