Ekstrakt z Owoców Aceroli min. 25% wit. C - 500 g
>>Daty przydatności widoczne na zdjęciach są przykładowe<<
Praktyczne stojące opakowanie z zamknięciem ułatwia przechowywanie po otwarciu.
Specjalnie zaprojektowane opakowanie o wysokiej barierowości odporne na działanie na czynników zewnętrznych
Skład: 100% suchego ekstraktu z owoców aceroli standaryzowanego na zawartość witaminy C - 25,22 %
Ekstrakt jest pozyskiwany poprzez płukanie roślin gorącą wodą, tak że zawarte są w nim tylko substancje rozpuszczalne w wodzie,
głównie cenne polisacharydy i aminokwasy. Składniki te są wysoko skoncentrowane i przez to wyjątkowo wydajne w swym działaniu.
Ten roślinny ekstrakt wykazuje działanie około 20 razy silniejsze niż zwykły proszek.
Acerola, zwana również wiśnią z Barbados, jest rekordzistką pod względem zawartości witaminy C.
Jeden owoc aceroli ważący 4,5 g ma tyle witaminy C co kilogram cytryn.
Jedna mała szklanka (180 ml) soku z aceroli może zawierać tyle witaminy C co 14 litrów soku pomarańczowego.
Acerola pochodzi z wysp karaibskich i Ameryki Środkowej. Przypuszcza się, że Indianie z wysp karaibskich przenosili nasiona lub rośliny podczas migracji pomiędzy wyspami
i używali acerolę już w czasach prekolumbijskich. Obecnie występuje i uprawiana jest ona również w Ameryce Południowej,
Stanach Zjednoczonych (Floryda i Teksas), Australii i w tropikalnych rejonach Azji i Afryki. Największym producentem aceroli jest Brazylia.
Acerola jest owocem najbogatszym w witaminę C. Zawierają do 4,5% witaminy C (czyli 4500 mg na 100 g owocu),
a więc prawie 100 razy więcej niż w owocach cytrusowych i ponad 10 razy więcej niż w porzeczce czarnej.
Jeden lub dwa owoce aceroli, zależnie o wielkości i zawartości kwasu askorbinowego, zapewniają rekomendowaną dzienną dawkę witaminy C.
Najwięcej kwasu askorbinowego mają owoce 15 dniowe, gdy dojrzeją, zawartość witaminy C spada o 40%. Drzewa rosnące w cieniu mają mniej witaminy C w owocach.
Znaczenie ma także pora roku czy rejon uprawy. Poza tym w owocach występuje znaczna ilość prowitaminy A oraz tiamina (witamina B1),
ryboflawina (witamina B2), niacyna (Witamina PP), wapń, fosfor i żelazo.
Owoce aceroli są delikatne i łatwo się psują, dlatego świeże mają ograniczone zastosowanie.
Owoce dobrze nadają się na soki. Z soków i świeżych owoców można przygotowywać różnorodne desery, galaretki, lody, dżemy oraz kompoty.
Komercyjnie najczęściej produkuje się skoncentrowany sok, który nadaje się do mrożenia lub przetwarzania na suchy proszek (ekstakt)
Dodaje się go do różnych napojów, zwiększając ich wartość odżywczą.
W Ameryce sok z aceroli jest częstym dodatkiem do różnorodnych odżywek witaminowych dla niemowląt i małych dzieci.
Większość ekstraktów jest wykorzystywana jako źródło naturalnego kwasu askorbinowego w suplementach diety.
W przemyśle farmaceutycznym używa się aceroli do wytwarzania preparatów witaminowych (tabletki, proszek) i innych specyfików polecanych w przeziębieniach,
infekcjach, chorobach przewlekłych (zwłaszcza reumatyzm) i innych.
W medycynie tradycyjnej owoce aceroli były stosowane do leczenia dyzenterii (czerwonki), biegunki i chorób wątroby.
ZASTOSOWANIE:
Rola witaminy C w organizmie wydaje się być nieograniczona. Oprócz zwalczania chorób:
-
Służy również jako pierwszorzędny przeciwutleniacz i redukuje fizyczny wpływ stresu na nasze ciało.
-
Jest niezbędna do wytwarzania kolagenu, białka niezbędnego do tworzenia tkanki łącznej w mięśniach, skórze, kościach i tkance chrzęstnej.
-
Pomaga we wchłanianiu żelaza.
-
Bierze udział w metabolizmie kwasu foliowego oraz w syntezie wielu ważnych hormonów i neuroprzekaźników.
-
Pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek, co pomaga zapobiegać krwawieniom i przyspieszać gojenie się ran.
-
Jest potrzebna praktycznie każdej komórce – to uniwersalny aktywator przemiany materii w komórce (w komórce rozpoczyna się choroba ale także proces uzdrowienia).
-
Jest niezbędna w procesie oczyszczania organizmu z nagromadzonych w nim substancji trujących. Stanowi również ochronę dla innych witamin.
DAWKOWANIE:
- doustne: ok. 1g aceroli rozpuścić w 100 ml przegotowanej chłodnej wody Pić codziennie około 50-100 ml. Można też stosować jako dodatek do napojów, deserów ciast itp.
- udział preparatu w kosmetykach 5-15%
Uwagi:
Przechowywać poza zasięgiem małych dzieci. Nie przekraczać dziennej zalecanej dawki.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zbilansowanej i zróżnicowanej diety, oraz zdrowego trybu życia
Produkt ten nie jest przeznaczony do leczenia ani zapobiegania jakimkolwiek chorobom.
Kobiety w ciąży, karmiące i osoby przyjmujące leki powinny przed użyciem zasięgnąć porady lekarza.