Acai to brazylijska jagoda prosto z dorzecza Amazonki. Jest uważana za jeden z najbardziej zdrowych pokarmów. Açai jest postrzegana jako “doskonały owoc natury”. Od tysięcy lat używany przez Brazylijczyków dzięki swoim własnościom odżywczym.
Owoce Acai posiada niezbędne witaminy i minerały – Roślina zawiera 18 aminokwasów, 29 kwasów tłuszczowych, 21 pierwiastków śladowych, witaminę B1, B2 oraz B3, witaminę C i E, niacynę, beta karoten, fosfor, kwas nikotynowy, wapń, potas, miedź, cynk oraz fosfor. Wszystkie te elementy sprzyjają zdrowemu funkcjonowaniu organizmu.
Prowadzone do wielu lat badania wykazują że jest w niej 33 razy więcej przeciwutleniaczy niż w czerwonych winnych winogronach i ponad 20 razy więcej niż leśne jagody. Ponadto jest również bogatym źródłem roślinnych składników odżywczych (ang. phytonutrients)
Phytonutrienty to biologicznie czynne substancje roślinne, znajdujące sie w większości w warstwie podskórnej warzyw i owoców. Maja działanie antyoksydacyjne, korzystnie zmieniają funkcjonowanie organizmu.
Antocyjany, podobnie jak inne fitoskładniki nie mogą być gromadzone w organizmie człowieka, dlatego powinny być systematycznie dostarczane wraz z pożywieniem. Acai jest skarbnicą antocyjanów dlatego, w ciągu całego roku warto sięgać po produkty wyprodukowane na bazie tego owocu.
Wartość odżywcza |
1 kapsułka |
2 kapsułki |
% realizacji dziennego zapotrzebowania RDA |
Acai (Euterpe oleracea) (owoc) (koncentrat 4:1) |
500mg |
1000mg |
* |
Skład: Acai, żelatyna (otoczka kapsułki), stearynian magnezu i/lub krzemionka (substancje przeciwzbrylające)
SPOSÓB UŻYCIA: Jedna kapsułka 1-2 razy dziennie
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Produkt nie może być stosowany jako substytut prawidłowo zróżnicowanej diety. Produkt niewskazany dla kobiet w ciąży i karmiących.
PRZECHOWYWANIE: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Data ważności: 08.2015