Owoc Acai znacznie przyspiesza proces przemiany materii i metabolizm tłuszczu, dzięki czemu jest skutecznym środkiem wspomagającym odchudzanie. Ponadto zmniejsza uczucie głodu i zapobiega nadmiernemu łaknieniu. Ma on również korzystny wpływ na trawienie, regulując pracę układu trawiennego, eliminując wzdęcia i zatwardzenia. Jest to możliwe dzięki sporej zawartości błonnika, dającego także uczucie sytości, co, jak wiadomo, jest pierwszym krokiem do tego, aby znormalizować naszą wagę.
Niewielkie owoce ACAI zawierają w nieproporcjonalnie dużych ilościach antocyjany, które likwidują szkodliwe produkty przemiany materii w organizmie oraz toksyny pochodzenia zewnętrznego. Substancje czynne, zawarte w acai, takie jak właśnie antocyjaniny, ale też fitosterole oraz cała masa witamin (wit. A, E, C i inne) są naturalnymi przeciwutleniaczami, które mają istotne znaczenie w przeciwdziałaniu procesom nowotworowym oraz w opóźnianiu procesów starzenia.
Owoce Acai są najbogatszym źródłem kwasu elagowego, który jest bardzo silnym antyutleniaczem, posiada istotny potencjał antynowotworowy.
Kwasy tłuszczowe omega zawarte w jagodach ACAI mają m.in. dobroczynne oddziaływanie na układ sercowo-naczyniowy (nie pozwalając przyklejać się złogom do powierzchni ścianek naczyń), poprawiają ukrwienie mózgu, zwiększają też poziom serotoniny - neuroprzekaźnika wpływającego pozytywnie na samopoczucie. Kwasy Omega łagodzą stany zapalne stawów, kręgosłupa oraz chronią skórę i nadają jej zdrowy wygląd.