Acai Jagody są uważane za najcenniejszy i najbardziej pożywny owoc. Posiada bardzo duży potencjał antyoksydacyjny. Jagody mają wyższą zawartość antocyjanów i większy potencjał antyoksydacyjny niż czerwone winogrona. Są najbogatszym źródłem kwasu ellagowego.
Kwas ellagowy jest bardzo silnym antyutleniaczem.
Właściwości kwasu ellagowego:
- posiada potężny potencjał antynowotworowy.
- ma zdolność hamowania mutacji komórek DNA
- wywołuje apoptozę (obumieranie) komórek nowotworowych i ma zdolności blokowania enzymów, powodujących przerzuty komórek nowotworowych.
- właściwości antybakteryjne i antywirusowe.
Korzyści jakie możemy odnieść używając jagód ACAI
- wzmocnienie układu odpornościowego
- poprawa działania układu trawiennego i wydalniczego
- lepsza koncentracja i jasność umysłu
- przypływ energii i wytrzymałości
- lepszy sen i regeneracja sił
- oczyszczenie i detoksykacja organizmu
Jagody ACAI zawierają następujące składniki: AMINOKWASY: jagody ACAI zawierają najdoskonalsze połączenie aminokwasów, takich, jak; tryptofan, leucyna, treonina, izoleucyna, lizyna, metionina, cystyna, fenylanina, tyrozyna, valina, arginina, histydryna, alanina, kwas glutaminowy, glicyna i inne. Aminokwasy to życiodajna siła budulcowa mięśni, regeneracja, wytrzymałość, trwała energia i rozwój mięśni. Aminokwasy są również używane przez wątrobę do detoksykacji organizmu i podnoszenia wydolności układu odpornościowego.
FITOSTEROLE: beta-sitosterol to najważniejszy sterol roślinny, jaki znaleziono w jagodach ACAI. Sterole roślinne albo fitosterole są najcenniejszym składnikiem żywności roślinnej, a zwłaszcza olei roślinnych, pestek i orzechów, ziaren i strąków. Badania kliniczne potwierdziły skuteczność beta-sitosterolu w obniżaniu poziomu LDL ("złego" cholesterolu), w usprawnieniu działania układu moczowego i likwidacji symptomów powiększenia gruczołu prostaty. Beta-sitosterol był badany pod kątem skuteczności w zwalczaniu nowotworów i ich zapobieganiu.
ANTYOKSYDANTY: działają ochronnie na komórki, zapobiegając ich uszkodzeniu przez wolne rodniki. Chronią przed rakiem, przedwczesnym starzeniem, rozmaitymi chorobami. Wspomagają działanie systemu odpornościowego, chronią DNA przed uszkodzeniem i niepożądanymi mutacjami.Do antyoksydantów zaliczamy witaminę C, E oraz beta-karoten.
Jagody ACAI zawierają trzy potężne rodzaje antyoksydantów:
1. antocyjany,
2. witaminę E oraz
3. kwas ellagowy.
Dawkowanie: dwie kapsułki dwa razy dziennie, najlepiej w trakcie posiłku
Ilość sztuk w opakowaniu: 120 kapsułek po 3000mg w jednej dawce
Data przydatności do spożycia: luty 2014
Producent: Puritan's Pride
|