ACAI – NATURALNA OCHRONA KOMÓREK
Składniki: proszek Acai (5:1, z 5 kg świeżych jagód wyprodukowano 1kg ekstraktu w proszku), maltodextrina. Sposób użycia: W zależności od zapotrzebowania, dziennie 4g proszku (1 łyżeczka) dodać do musli, jogurtu, dowolnego soku. Wymieszać. Zawartość: 200g proszku Acai
Oferowane produkty pochodzą z upraw ekologicznych, które są w pełni naturalnie pozyskiwane.
Produkty te charakteryzują się najwyższą jakością (brak środków chemicznych) są we właściwy sposób zbierane, obrabiane i przechowywane. Wiedza ta jest wynikiem wieloletnich kontaktów z autorytetami z dziedziny medycyny naturalnej, ludnością tubylczą, która od tysięcy lat korzysta z dobrodziejstwa tych roślin.
Uprawy te są pod stałą kontrolą. Na wszystkie produkty firma posiadamy wymagane certyfikaty.
Acai (Euterpe olerace), jest małą, ciemnoczerwoną do czarnego koloru jagodą, która rośnie w kiściach na wysokości ok. 25 metrów na palmie ACAI. Owoc składa się w ok. 80 % z jednego nasiona.
Palmy ACAI, których kiście mogą zawierać do 6 kg owocu, rosną przede wszystkim w dolnej Amazonii (północna Brazylia) w stanie Pará.
Owoce ACAI są małymi jagodami w kolorze ciemnoczerwonym aż do czarnego. Rosną na wysokości ok. 25m na palmach Acai. Zbiory są bardzo uciążliwe. Ludność tubylcza wspina się po cienkich drzewach do góry, obcina tam kiście z owocami i „przewiesza się” na następną palmę.
W brazylijskich Fitness Studiach i Barach nie można już sobie ich wyobrazić bez Acai. Nawet przy dietach nie może zabraknąć tych owoców z powodu wysokiej zawartości składników odżywczych. Również nasiona owoców Acai mają wielorakie zastosowanie. Jako nasiona, w karmie dla zwierząt a nawet jako biżuteria i ozdoby. Handel Acai stał się w międzyczasie znaczącym źródłem dochodów Brazylii. Tendencja jest wzrastająca co oferuje szczególnie małym producentom / rolnikom pewne zatrudnienie i dochody. Podczas gdy zbiory owoców nie wyrządzają palmie Acai żadnych szkód, to pozyskiwanie tzw. „Palmito“ (szpik/miąższ znajdujący sie wewnątrz młodych pędów palmy) powoduje ścinanie całego drzewa.
Poprzez kupno owoców Acai i rezygnację z serc palmy tzw. „Palmito“, przyczyniamy się wszyscy do zachowania tak wartościowych palm Acai.
Jagody Acai zaliczane są z punktu ekologicznego i odżywczo-fizjologicznego do najwartościowszych skarbów regionu Amazonii. Z powodu wyjątkowego zbioru składników w owocach Acai, owoc ten staje się popularny i modny w Europie jako ”Top- środek spożywczy” bazując na wysokim udziale składników odżywczych i dużym działaniu antyoxydantów.
Co to jest ORAC ?
Oxygen Radical Absorbance Capacity - jest to naukowa metoda, która ustala całkowitą możliwość zneutralizowania wolnych rodników przez dany produkt spożywczy.
Wg tej metody naukowcy porównali w roku 2004 ok. 100 produktów spożywczych.
Acai doszło w roku 2006.
Jednostką pomiaru w tej metodzie to Mikromol Troloequivalent pro Gramm (μmol TE /g ).
Im wyższa liczba, tym większa neutralizacja wolnych rodników.
Acai ma 1027 ORAC.
Więcej wykazują tylko niektóre przyprawy (cynamon, goździki, oregano) i czekolada do pieczenia. Te środki spożywcze są jednak rzadko przez kogoś spożywane w dużych ilościach.
Aby osiągnąć dziennie 7.000 ORAC (wg amerykańskiej FDA aby zneutralizować wolne rodniki ) wystarczy spożyć 6,8g ACAI.
Antyoxydanty (chroniące komórkę, substancje roślinne)
Owoce Acai zawierają wyjątkowo dużą część antyoxydancyjnych Antocyjanów (zaliczane do związków flawonowych - flawonoidów), które występują również w czerwonym winie.
Z powodu fizycznego i psychicznego przeciążenia, złego odżywiania, nadużywania alkoholu i palenia papierosów powstają w dużych ilościach wolne rodniki, które zakłócają pracę naszego systemu immunologicznego i mogą przyspieszyć proces starzenia. Antyoxydanty pomagają zneutralizować wolne rodniki.
Acai zawiera witaminy B1, B2, B3, witaminy E, C, Fosfor, Wapń, Potas, Żelazo, Białko, nienasycone kwasy tłuszczowe - Omega 6, Omega 9.
Acai jest najbogatszym źródłem kwasu elagowego.
Kwas elagowy jest bardzo silnym antyutleniaczem, posiada potężny potencjał antynowotworowy, ma zdolność hamowania mutacji komórek DNA, wywołuje obumieranie komórek nowotworowych i ma zdolności blokowania enzymów, powodujących przerzuty komórek nowotworowych. Kwas elagowy ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe.
Acai zawiera następujące składniki:
- AMINOKWASY: jagody Acai zawierają najdoskonalsze połączenie aminokwasów, takich, jak; tryptofan, leucyna, treonina, izoleucyna, lizyna, metionina, cystyna, fenylanina, tyrozyna, valina, arginina, histydryna, alanina, kwas glutaminowy, glicyna i inne.
- FITOSTEROLE: beta-sitosterol to najważniejszy sterol roślinny, jaki znaleziono w jagodach Acai.
- ANTYOKSYDANTY: działają ochronnie na komórki, zapobiegając ich uszkodzeniu przez wolne rodniki.
Właściwości Acai:
- odmładzające
- przeciwnowotworowe
- polepsza pracę układu krążenia
- przyspiesza metabolizm tłuszczu
- zmniejsza poziom cholesterolu
- ochrania prostatę
- zmniejsza objawy alergii
- wzmocnia układ odpornościowy
- poprawia działania układu trawiennego i wydalniczego
- lepsza koncentracja
- lepszy sen i regeneracja sił
- oczyszczenie i detoksykacja organizmu
OBECNIE HIT W USA.
WIĘKSZOŚĆ AKTORÓW AMERYKAŃSKICH STOSUJE CODZIENNIE ACAI W CELU WZMOCMIENIA ORGANIZMU, LEPSZEJ KONCENTRACJI ORAZ OCHRONY PRZECIWNOWOTWOROWEJ.
Jakość:
Ponad rok zajmowaliśmy się intensywnie tematem ACAI. Po tym czasie udało się nam na podstawie naszej wiedzy i wiadomości znaleźć i oferować najwyższej jakości ekstrakt proszkowy Acai, który jest obecnie produkowany w Brazylii.
Nasz proszek Acai spełnia wszystkie kryteria, które są stawiane najwyższej jakości ekstraktom.
Podsumowanie: Produkcja jest wyjątkowo pracochłonna i kosztowna. Niestety nie ma możliwości wyprodukowania wysokiej jakości proszku Acai mniejszym nakładem i przy tym zachowania stałej wysokiej jakości. Tanie ekstrakty nie spełniają powyżej wymienionych kryteriów, co udowodniły nam jednoznacznie liczne analizy i odwiedziny firm produkujących Acai w Brazylii.
Jak jest produkowany nasz proszek ACAI ?
Zbiory:
Przy zbiorach pracuje ludność zamieszkująca tereny występowania palmy Acai. Ludność ta posiada naturalne zdolności wspinania się i zwinnego poruszania na palmie w celu obcinania kiści z jagodami Acai.
Aby dotrzeć do palm, które rosną w miejscach trudno dostępnych zbieracze używają małych łódek a do zbiorów koszy z naturalnych włókien.
Palmy Acai rosną gdzie chcą i w związku z tym panuje urodzaj na jagody Acai. Niestety logistyka zbiorów z powodu typowego, trudnego terenu lasów deszczowych jest skomplikowana i kosztowna.
Transport:
Świeże owoce Acai są bezpośrednio po zbiorze transportowane do pobliskich miejsc produkcyjnych, gdzie otrzymuje się miąższ z owoców. Chłodzenie owoców nie jest koniecznie potrzebne, ponieważ nasze jagody Acai są przerabiane jeszcze tego samego dnia. W razie potrzeby są jednak na miejscu kontenery-chłodnie.
Przetwarzanie:
W miejscu produkcyjnym jagody Acai są oczyszczane i myte. Natychmiast po tym następuje oddzielenie miąższu, pasteryzacja i pakowanie w 5 kg plastikowe paczki. Paczki te są schładzane poniżej -15°C i następnie w samochodach – chłodniach transportowane do fabryki, do dalszej obróbki.
Zamrożony miąższ jagody Acai zostaje w fabrycznych lodówkach „podgrzany” do -5°C, aby ułatwić dalsze przetwarzanie. Nadal zamrożone bloki są w specjalnych dużych pojemnikach (tankach) kruszone i doprowadzone do topnienia. Jak tylko miąższ stanie się płynną masą, jest filtrowany i wzbogacony o nośnik (maltodextrinę ) ażeby nadawał się do przetworzenia w suchy ekstrakt.
Ekstrakt jest przechowywany w specjalnych beczkach w celu zachowania charakterystycznych właściwości. Produkt końcowy zostaje następnie poddany chemicznej analizie w celu sprawdzenia jakości i następnie jest gotowy do wysyłki.
Opisy i załączone zdjęcia powstały w miejscach produkcji naszego dostawcy w Colombo /Brazylia i zostały nam udostępnione do wyłącznej dyspozycji.
PRODUKT ORYGINALNY – NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI !!!
Owoc z najwyższą zawartością naturalnych antyoxydantów. Składniki: proszek Acai (5:1, z 5 kg świeżych jagód wyprodukowano 1kg ekstraktu w proszku), maltodextrina. Sposób użycia: W zależności od zapotrzebowania, dziennie 4g proszku (1 łyżeczka) dodać do musli, jogurtu, dowolnego soku. Wymieszać. Zawartość: 200g proszku Acai
Data ważności: 05.2013r.
POLECAM !!!