ACAI – NATURALNA OCHRONA KOMÓREK
Składniki: proszek Acai (5:1, z 5 kg świeżych jagód wyprodukowano 1kg ekstraktu w proszku), maltodextrina. Sposób użycia: W zależności od zapotrzebowania, dziennie 4g proszku (1 łyżeczka) dodać do musli, jogurtu, dowolnego soku. Wymieszać. Zawartość: 200g proszku Acai
Oferowane produkty pochodzą z upraw ekologicznych, które są w pełni naturalnie pozyskiwane.
Produkty te charakteryzują się najwyższą jakością (brak środków chemicznych) są we właściwy sposób zbierane, obrabiane i przechowywane. Wiedza ta jest wynikiem wieloletnich kontaktów z autorytetami z dziedziny medycyny naturalnej, ludnością tubylczą, która od tysięcy lat korzysta z dobrodziejstwa tych roślin.
Uprawy te są pod stałą kontrolą. Na wszystkie produkty firma posiadamy wymagane certyfikaty.
KUPUJĄC U NAS MASZ DO DYSPOZYCJI ON-LINE ZIELARZA, LEKARZA.
Acai (Euterpe olerace), jest małą, ciemnoczerwoną do czarnego koloru jagodą, która rośnie w kiściach na wysokości ok. 25 metrów na palmie ACAI. Owoc składa się w ok. 80 % z jednego nasiona.
Palmy ACAI, których kiście mogą zawierać do 6 kg owocu, rosną przede wszystkim w dolnej Amazonii (północna Brazylia) w stanie Pará.
Owoce ACAI są małymi jagodami w kolorze ciemnoczerwonym aż do czarnego. Rosną na wysokości ok. 25m na palmach Acai. Zbiory są bardzo uciążliwe. Ludność tubylcza wspina się po cienkich drzewach do góry, obcina tam kiście z owocami i „przewiesza się” na następną palmę.
W brazylijskich Fitness Studiach i Barach nie można już sobie ich wyobrazić bez Acai. Nawet przy dietach nie może zabraknąć tych owoców z powodu wysokiej zawartości składników odżywczych. Również nasiona owoców Acai mają wielorakie zastosowanie. Jako nasiona, w karmie dla zwierząt a nawet jako biżuteria i ozdoby. Handel Acai stał się w międzyczasie znaczącym źródłem dochodów Brazylii. Tendencja jest wzrastająca co oferuje szczególnie małym producentom / rolnikom pewne zatrudnienie i dochody. Podczas gdy zbiory owoców nie wyrządzają palmie Acai żadnych szkód, to pozyskiwanie tzw. „Palmito“ (szpik/miąższ znajdujący sie wewnątrz młodych pędów palmy) powoduje ścinanie całego drzewa.
Poprzez kupno owoców Acai i rezygnację z serc palmy tzw. „Palmito“, przyczyniamy się wszyscy do zachowania tak wartościowych palm Acai.
Jagody Acai zaliczane są z punktu ekologicznego i odżywczo-fizjologicznego do najwartościowszych skarbów regionu Amazonii. Z powodu wyjątkowego zbioru składników w owocach Acai, owoc ten staje się popularny i modny w Europie jako ”Top- środek spożywczy” bazując na wysokim udziale składników odżywczych i dużym działaniu antyoxydantów.
Co to jest ORAC ?
Oxygen Radical Absorbance Capacity - jest to naukowa metoda, która ustala całkowitą możliwość zneutralizowania wolnych rodników przez dany produkt spożywczy.
Wg tej metody naukowcy porównali w roku 2004 ok. 100 produktów spożywczych.
Acai doszło w roku 2006.
Jednostką pomiaru w tej metodzie to Mikromol Troloequivalent pro Gramm (μmol TE /g ).
Im wyższa liczba, tym większa neutralizacja wolnych rodników.
Acai ma 1027 ORAC.
Więcej wykazują tylko niektóre przyprawy (cynamon, goździki, oregano) i czekolada do pieczenia. Te środki spożywcze są jednak rzadko przez kogoś spożywane w dużych ilościach.
Aby osiągnąć dziennie 7.000 ORAC (wg amerykańskiej FDA aby zneutralizować wolne rodniki ) wystarczy spożyć 6,8g ACAI.
Antyoxydanty (chroniące komórkę, substancje roślinne)
Owoce Acai zawierają wyjątkowo dużą część antyoxydancyjnych Antocyjanów (zaliczane do związków flawonowych - flawonoidów), które występują również w czerwonym winie.
Z powodu fizycznego i psychicznego przeciążenia, złego odżywiania, nadużywania alkoholu i palenia papierosów powstają w dużych ilościach wolne rodniki, które zakłócają pracę naszego systemu immunologicznego i mogą przyspieszyć proces starzenia. Antyoxydanty pomagają zneutralizować wolne rodniki.
Acai zawiera witaminy B1, B2, B3, witaminy E, C, Fosfor, Wapń, Potas, Żelazo, Białko, nienasycone kwasy tłuszczowe - Omega 6, Omega 9.
Jagody Acai są najbogatszym źródłem kwasu elagowego.
Kwas elagowy jest bardzo silnym antyutleniaczem, posiada potężny potencjał antynowotworowy, ma zdolność hamowania mutacji komórek DNA, wywołuje obumieranie komórek nowotworowych i ma zdolności blokowania enzymów, powodujących przerzuty komórek nowotworowych. Kwas elagowy ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe.
Acai zawiera następujące składniki:
- AMINOKWASY: jagody Acai zawierają najdoskonalsze połączenie aminokwasów, takich, jak; tryptofan, leucyna, treonina, izoleucyna, lizyna, metionina, cystyna, fenylanina, tyrozyna, valina, arginina, histydryna, alanina, kwas glutaminowy, glicyna i inne.
- FITOSTEROLE: beta-sitosterol to najważniejszy sterol roślinny, jaki znaleziono w jagodach Acai.
- ANTYOKSYDANTY: działają ochronnie na komórki, zapobiegając ich uszkodzeniu przez wolne rodniki.
Właściwości Acai:
- odmładzające
- przeciwnowotworowe
- polepsza pracę układu krążenia
- przyspiesza metabolizm tłuszczu
- zmniejsza poziom cholesterolu
- ochrania prostatę
- zmniejsza objawy alergii
- wzmocnia układ odpornościowy
- poprawia działania układu trawiennego i wydalniczego
- lepsza koncentracja
- lepszy sen i regeneracja sił
- oczyszczenie i detoksykacja organizmu
OBECNIE HIT W USA.
WIĘKSZOŚĆ AKTORÓW AMERYKAŃSKICH STOSUJE CODZIENNIE ACAI W CELU WZMOCMIENIA ORGANIZMU, LEPSZEJ KONCENTRACJI ORAZ OCHRONY PRZECIWNOWOTWOROWEJ.
Jakość:
Ponad rok zajmowaliśmy się intensywnie tematem ACAI. Po tym czasie udało się nam na podstawie naszej wiedzy i wiadomości znaleźć i oferować najwyższej jakości ekstrakt proszkowy Acai, który jest obecnie produkowany w Brazylii.
Nasz proszek Acai spełnia wszystkie kryteria, które są stawiane najwyższej jakości ekstraktom.
Podsumowanie: Produkcja jest wyjątkowo pracochłonna i kosztowna. Niestety nie ma możliwości wyprodukowania wysokiej jakości proszku Acai mniejszym nakładem i przy tym zachowania stałej wysokiej jakości. Tanie ekstrakty nie spełniają powyżej wymienionych kryteriów, co udowodniły nam jednoznacznie liczne analizy i odwiedziny firm produkujących Acai w Brazylii.
Jak jest produkowany nasz proszek ACAI ?
Zbiory:
Przy zbiorach pracuje ludność zamieszkująca tereny występowania palmy Acai. Ludność ta posiada naturalne zdolności wspinania się i zwinnego poruszania na palmie w celu obcinania kiści z jagodami Acai.
Aby dotrzeć do palm, które rosną w miejscach trudno dostępnych zbieracze używają małych łódek a do zbiorów koszy z naturalnych włókien.
Palmy Acai rosną gdzie chcą i w związku z tym panuje urodzaj na jagody Acai. Niestety logistyka zbiorów z powodu typowego, trudnego terenu lasów deszczowych jest skomplikowana i kosztowna.
Transport:
Świeże owoce Acai są bezpośrednio po zbiorze transportowane do pobliskich miejsc produkcyjnych, gdzie otrzymuje się miąższ z owoców. Chłodzenie owoców nie jest koniecznie potrzebne, ponieważ nasze jagody Acai są przerabiane jeszcze tego samego dnia. W razie potrzeby są jednak na miejscu kontenery-chłodnie. Przetwarzanie:
W miejscu produkcyjnym jagody Acai są oczyszczane i myte. Natychmiast po tym następuje oddzielenie miąższu, pasteryzacja i pakowanie w 5 kg plastikowe paczki. Paczki te są schładzane poniżej -15°C i następnie w samochodach – chłodniach transportowane do fabryki, do dalszej obróbki.
Zamrożony miąższ jagody Acai zostaje w fabrycznych lodówkach „podgrzany” do -5°C, aby ułatwić dalsze przetwarzanie. Nadal zamrożone bloki są w specjalnych dużych pojemnikach (tankach) kruszone i doprowadzone do topnienia. Jak tylko miąższ stanie się płynną masą, jest filtrowany i wzbogacony o nośnik (maltodextrinę ) ażeby nadawał się do przetworzenia w suchy ekstrakt.
Ekstrakt jest przechowywany w specjalnych beczkach w celu zachowania charakterystycznych właściwości. Produkt końcowy zostaje następnie poddany chemicznej analizie w celu sprawdzenia jakości i następnie jest gotowy do wysyłki.
Opisy i załączone zdjęcia powstały w miejscach produkcji naszego dostawcy w Colombo /Brazylia i zostały nam udostępnione do wyłącznej dyspozycji.
PRODUKT ORGINALNY – NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI !!!
Owoc z najwyższą zawartością naturalnych antyoxydantów. Składniki: proszek Acai (5:1, z 5 kg świeżych jagód wyprodukowano 1kg ekstraktu w proszku), maltodextrina. Sposób użycia: W zależności od zapotrzebowania, dziennie 4g proszku (1 łyżeczka) dodać do musli, jogurtu, dowolnego soku. Wymieszać. Zawartość: 200g proszku Acai
Data ważności: 01.2013r.
POLECAM !