Tytuł |
ABC Warzywnictwa |
Autor |
R. Le Page G. Meudec |
Wydawca |
Delta |
Rok wydania |
2005 |
Liczba stron |
240 |
Wymiary |
245x165 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
83-7175-409-4 |
Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4
Rozkoszowanie się smakiem sałaty z własnego ogródka, gotowanie zerwanej przed chwilą zielonej fasolki, dekorowanie dań zawsze świeżymi ziołami, odkrywanie zapomnianego smaku skorzonery czy pasternaku - to marzenie wielu z nasi A jednak często rezygnujemy z uprawy warzyw z powodu braku doświadczenia lub umiejętności.
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób odkrywa ponownie radość czerpaną z obserwowania czerwieniejących na zagonach pomidorów. Gdzie jednak znaleźć dziadka czy ojca, doświadczonego ogrodnika, który niegdyś przekazałby swą wiedzę młodszemu pokoleniu?
Ambicją tej książki jest ofiarowanie czytelnikom owego doświadczenia, dzięki któremu, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, uprawa warzyw stanie się prosta.
Każde z warzyw jest jedyne w swoim rodzaju, dlatego każdemu poświęcono osobny rozdział. Liczne ilustracje niezbędnych czynności opatrzono komentarzem: kiedy siać, sadzić, o jakiej porze zbierać, jakie wybrać odmiany... Aby wszystko było zrozumiałe dla początkujących, wyjaśniono każdy fachowy termin.
Ogród warzywny to nie same zagony, warto wiedzieć, jak go zaprojektować, utrzymać i pielęgnować, w jaki sposób rozmieścić poszczególne gatunki, żeby każdego roku zbiory były obfite i smaczne.
„ABC warzywnictwa" prowadzi krok po kroku, etap po etapie, do stworzenia własnego ogrodu warzywnego. W tym bogato ilustrowanym poradniku (500 barwnych rysunków przedstawia kolejne czynności) znajdują się szczegółowe opisy popularnych i mniej znanych warzyw. Każdej z roślin poświęcony jest rozdział, który omawia wszystkie czynności od siewu po zbiór. Nawożenie, pikowanie, sadzenie, podlewanie, ochrona przed chorobami i szkodnikami - wszystkie zabiegi wyjaśnione są w przejrzysty, dostępny dla każdego sposób.
Uprawiając ogród warzywny, odkrywa się nową przyjemność, jaką jest obserwowanie dzień po dniu nie tylko pięknych, ale i smacznych warzyw oraz aromatycznych ziół. Zaznaje się rozkoszy delektowania się smakiem świeżo zebranych plonów albo radości z podarowania przyjaciołom kosza pełnego przysmaków.
Wskazówki zawarte w „ABC warzywnictwa" pozwolą cieszyć się samodzielnie uzyskanymi dorodnymi warzywami i ziołami przyprawowymi.