COLON C dzięki wyjątkowej kompozycji opartej na naturalnych składnikach, ułatwia perystaltykę jelit. Jest zdobywcą Nagrody Zaufania Konsumentów - Złotego Otisa 2007, od 10 lat znany na rynkach europejskich.
Zawiera łupiny nasion babki płesznik (Plantagopsyllium husk), fruktooligosacharydy i przyjazne bakterie z rodzaju Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium. Takie połączenie jest optymalne dla jelit.
Łupiny nasion babki płesznik dostarczają błonnika. Jest to nierozpuszczalne włókno roślinne pęczniejące w przewodzie pokarmowym. Zwiększając swoją objętość, pobudzają motorykę jelit, przyspieszają przesuwanie wypełniającej je masy. Błonnik w jelitach sprzyja także rozwojowi przyjaznych bakterii, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
Bakterie z rodzaju Lactobacillus (probiotyki) odgrywają ważną rolę w przewodzie pokarmowym, gdyż pomagają w zachowaniu homeostazy w przewodzie pokarmowym, ograniczając rozwój chorobotwórczych bakterii.
Fruktooligosacharydy (prebiotyki) zawarte w Colon C są drugim - obok probiotyków czynnikiem sprzyjającym równowadze flory jelitowej. Badania naukowe prowadzone m.in. w USA i Japonii dowodzą, iż fruktooligosacharydy modyfikują florę jelitową i zwiększają populację pożytecznych bakterii.
Substancje o działaniu odżywczym i/lub fizjologicznym:
Łupiny nasion babki płesznik (Plantago psyllium husk), fruktooligosacharydy, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bifidus.
Sposób użycia:
2 razy dziennie po 1 czubatej łyżeczce (5 g) - jedną przed śniadaniem, drugą przed kolacją. Zmieszać z wodą lub sokiem owocowym i natychmiast wypić. Istotne jest, by popić preparat dodatkową szklanką wody lub soku. Po dwóch tygodniach można zmniejszyć ilość preparatu o połowę. Preparat nie może stanowić substytutu zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zalecanej porcji. Chronić przed dziećmi.