Suplement diety
Od starożytnych czasów owoc drzewa Punicum granatum należał do symbolizujących siłę, męstwo i długowieczność. Wykorzystywany w żywieniu z uwagi na obecność m.in. potasu, żelaza, błonnika, kwasów organicznych czy też składników wykazujących aktywność przeciwbakteryjną. Badania wykazały, iż zawiera duże ilości naturalnych antyoksydantów: polifenoli (w tym kwasu elagowego i galusowego) oraz flawonoidów. Potencjał antyoksydacyjny (zdolność unieszkodliwiania wolnych rodników) soku z granatu stawia go w pierwszym rzędzie soków naturalnych (za: J. Agric Food Chem., February 2008).
Systematyczne stosowanie soku z owocu granatu w dużym stopniu przyczynia się do redukcji ryzyka występowania zmian miażdżycowych w organizmie oraz opóźnia procesy starzenia się.
Substancje o działaniu odżywczym lub/i fizjologicznym: Pięciokrotnie skoncentrowany 100 % sok z granatu (Punica granatum)
Sposób użycia: Rozcieńczyć w stosunku 1:5. Dzienną porcję soku, czyli 8 łyżeczek (40 ml) wymieszać z 200 ml wody, wypić przed posiłkiem, najlepiej rano. Preparat nie może stanowić substytutu zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zalecanej porcji. Chronić przed dziećmi.
|