|
Wydawnictwo
|
PWRiL
|
Warzywa cebulowe.
Cebula należy do rodziny amarylkowych, ma kształt kulisty lub spłaszczony. O jej charakterystycznym smaku decyduje zawartość dwusiarczku alkilopropylowego i od jego zawartości zależy podział cebuli na: łagodną, średnio ostrą i ostrą. W obrocie handlowym znajduje się cebula nie zeschnięta i zeschnięta.
Cebula jest spożywana w stanie świeżym orz do wykorzystywania do mrożenia i przetwórstwa.. Dostarcza ona organizmowi ludzkiemu witaminy: A,B 1, B2 , B6 i C, a także związków mineralnych, zwłaszcza potasu i wapnia. Zawiera również ok. 8% cukrów. Zawartość siarki w ilości ok.80-110 mg% ma działanie bakteriostatyczne.
Cebula w obrocie handlowym powinna być czysta, zdrowa i bez uszkodzeń.
W Polsce najczęściej uprawia się odmiany: wczesną , średnio wczesną i późną.
Cebule najlepiej przechowuje się w temp. 0-1 stopni C przy wilgotności względnej powietrza 70-75%.
Czosnek jest rośliną trwałą, należy do rodziny amarylkowatych. Masa główki czosnku wynosi 15-70 g, a jednego ząbka 0,5-10g.
Czosnek zawiera m.in. witaminy: A , B 1, B2 , PP i C; sole mineralne: potas, magnes, sód, cynk, wapń, ale przedewszystkim zawartość siarki decyduje o cenionych przez konsumentów właściwościach czosnku.
Najkorzystniej przechowuje się czosnek w temp. 0 stopni C, przy wilgotności względnej 60-70%.
Por jest rośliną dwuletnią. Wyróżnia się jego dwie odmiany: por letni i por zimowy. Jest źródłem soli mineralnych, zwłaszcza wapnia i fosforu, także witaminy B1, B2 oraz PP.
Na potrzeby obrotu handlowego pory przechowuje się w pomieszczeniach zamkniętych, zadołowane w wilgotnym piasku, w temp. 0-1 stopni C, przy wilgotności względnej 90-98%.
|