OWIES RHEALBA
Uprawiany w odpowiedzi na potrzeby współczesnej dermatologii.
Wyselekcjonowany spośród 80 odmian owsa,
Białe ziarno, pozbawione łuski
Naturalnie odporne na działanie czynników zewnętrznych
Bogate w substancje aktywne
Produkcja pod ścisłą kontrolą
Owies Rhealba® jest uprawiany w południowo-zachodniej Francji przez rolników odpowiednio wyszkolonych przez Laboratorium Pierre Fabre’a. Produkcja tego zboża jest związana z przestrzeganiem restrykcyjnego protokołu: zakazu stosowania środków ochrony roślin, pestycydów, sztucznych nawozów. Dozwolone jest jedynie nawożenie naturalne.
Owies Rhealba® dostarcza białych ziaren pozbawionych łusek. 1-2 tygodnie przed osiągnięciem dojrzałości, ziarna koloru kości słoniowej wychylają się z plew i plewek. Dzięki temu,
jeszcze przed żniwami, można stwierdzić czy ziarno jest odpowiednio dojrzałe i czy nie jest zaatakowane przez grzyby
i pasożyty. Po żniwach ziarno łatwo daje się oddzielić od plew
i plewek. Biały kolor ziarna pozwala na uzyskanie bezbarwnych ekstraktów.
Zboża nie przechowuje się dłużej niż 1 rok. Przechowywanie jest tym łatwiejsze, że ziarna są pozbawione plew i plewek,
a tylko te części rośliny mogłyby zatrzymywać wilgoć,
larwy insektów i stwarzać sprzyjające warunki do fermentacji.
Owies Rhealba® przechowuje się bez żadnych konserwantów, w przewiewnych komorach, w których wilgotność utrzymuje się na poziomie 10-12%.
Zakaz stosowania sztucznych nawozów
Jedynie naturalne nawożenie
Przechowywane nie dłużej niż 1 rok bez żadnych konserwantów
Właściwości ekstraktu z owsa Rhealba
Przeciwzapalne
Gojące
Nawilżające i filmogenne
Przeciwrodnikowe