Jest to mieszanka doskonale dobranych pięciu gatunków herbat wraz z dodatkami. W skład tego suszu wchodzą wysokiej jakości odmiany herbat białych i zielonych, takich jak: Pai Mu Tan, Gunpowder, Bancha, Chun Mee oraz Fujian White. Dlatego powinna smakować zarówno miłośnikom jednego jak i drugiego rodzaju naparu. Dodatkowo mieszanka jest urozmaicona poprzez dodanie kawałków suszu truskawek, ananasa i słonecznika.
Sposób przygotowania:
Należy parzyć ją w temperaturze 60 do 70 stopni Celsjusza maksymalnie 10-15 minut. Woda nie może przekraczać 90 stopni Celsjusza, gdyż biała herbata musi być parzona w niższych temperaturach. Aby smak był wyrazisty trzeba zaparzyć większą ilość suszu niż w przypadku herbat zielonych czy czarnych.
Herbata biała Herbata biała jest najbardziej docenianą herbatą przez koneserów i nie bez powodu. Szczyci się ona nie tylko wspaniałym smakiem ale też właściwościami zdrowotnymi. Dzięki związkom polifenoli herbata biała spowalnia proces starzenia. Pomaga w walce z zapaleniem płuc czy bakteriami wywołującymi próchnicę, przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach.
Herbata zielona jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Napar z zielonej herbaty bogaty jest w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz przeciwutleniacze, działa oczyszczająco na skórę i organizm, ma działanie bakteriobójcze, wzmacnia kości, pomaga zapobiec nowotworom i atakom serca. Na dalekim wschodzie nazywana jest „kluczem do długowieczności”.
|