Tytuł |
600 rad z warzywnictwa |
Autor |
F.Bohmig |
Wydawca |
PWRiL
|
Rok wydania |
1993 |
Liczba stron |
219 |
Wymiary |
240x180mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
83-09-01590-9 |
Jest to poradnik uprawy warzyw na działkach i w
ogródkach przydomowych. Napisali go ogrodnicy-praktycy na podstawie swego
wieloletniego doświadczenia. Znajdziecie tu informacje o narzędziach
ogrodniczych, uprawie gleby, zmianowaniu, nawożeniu, przyspieszeniu rozwoju
roślin, terminach siewu, sadzenia i zbioru, podlewaniu, ochronie i
przechowywaniu warzyw. W poradniku jest też wiele wiadomości o uprawie warzyw
mało znanych i rzadziej uprawianych, jak oberżyna, karczoch, brokuł, melon,
pasternak, a nawet o grzybach jadalnych.
W spisie treści znajdują się numery porad. Są one
kolejno ponumerowane i podzielone tematycznie na grupy:
,,Część ogólna",
„Część szczegółowa - warzywa",
,,Część szczegółowa - grzyby jadalne"
,,Część szczegółowa - mniej znane gatunki
warzyw".
Pozwala to na odwołanie się w tekście do
odpowiednich porad bez zbędnego ich powtarzania. Numer porady lub numer tabeli,
do których się odsyła, podany jest w nawiasie. Zestawienie i tabele pozwolą Warn
uzyskać szybką i wyczerpującą informację.
Życzymy obfitych zbiorów z działki lub ogródka i
zadowolenia z poradnika.
W treści:
Część ogólna
Sprzęt ogrodniczy
Gleba i jej uprawa
Płodozmian
Nawożenie
Materiał siewny, siew,
sadzenie
Przyspieszanie wzrostu warzyw
Podlewanie
Zwalczanie chwastów
Ochrona roślin
Przechowywanie warzyw
Część szczegółowa —
warzywa
Mniej znane gatunki
warzyw
Tabele pomocnicze
Kalendarz prac