Speck di bolzano qualita superiore to wędlina należąca do typu szynek surowych, podwędzanych na zimno.
Do produkcji Speck'a używane są wyłącznie świńskie uda bez kości. Mięso jest rozciągane, a następnie poddawane działaniu prasy, aby otrzymało swój charakterystyczny kształt, odróżniających SPECK od innych wędlin.
W celu podkreślenia smaku dodawana jest sól morska, czosnek, biały i czarny pieprz, liść laurowy, jagody, jałowiec, gałka muszkatołowa oraz inne aromatyczne przyprawy.
Tak przygotowane mięso odstawiane jest na okres 30 dni, aby odpowiednio wzmocniło swój smak, po czym następuje wędzenie. Odbywa się ono w specjalnie przygotowanych piecach na drzewie klonowym albo bukowym z dodatkiem chrustu z jałowca. Cała operacja trwa około dziesięciu dni w temperaturze nie przekraczającej 20'C, pozwala to na uzyskanie wyjątkowego aromatu i oryginalnego koloru. Po tej fazie mięso dojrzewa minimum przez 5 miesięcy w specjalnych, chłodnych pomieszczeniach. SPECK różni się od innych surowych szynek przede wszystkim małą zawartością wody oraz znaczną ilością białek, co czyni tą wędlinę bardziej energetyczną od innych. Wartość odżywcza w porównaniu z surową szynką jest wyższa. Proporcja nienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do kwasów nasyconych jest 2 razy większa. Ponadto SPECK dzięki małej zawartości soli jest bardzo zdrowy dla osób z nadciśnieniem, a dzięki dużej zawartości białek i żelaza, może być traktowany jako pożywienie dietetyczne.
Cena dotyczy 1 szt ok. 2,500 kg. (+/- 5%)
Cena za 1kg - 39 zł
Producent: Stella81
Data przydatności do spożycia: 05.03.2015.
Produkty oferowane na naszych aukcjach w 100% pochodzą z Włoch i są przeznaczone na rynek włoski. Jesteśmy bezpośrednim importerem produktów, dlatego produkty zakupione u Nas są zawsze świeże i w 100% oryginalne.
Zapraszamy do współpracy obiekty gastronomiczne: restauracje, bary, hotele...