Skład:
mąka orkiszowa pełnoziarnista*, witamina B1
(*składniki ekologiczne)
Opis:
Produkt specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla dzieci powyżej 4. miesiąca życia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
100 ml mleka pełnego, 100 ml wody, 4 łyżki stołowe kaszy (ok. 20 g),
Zagotować mleko lub wodę.
Pozostawić do wystygnięcia do temperatury 40-50 st. C.
Wymieszać składniki.
Ostudzić do temperatury odpowiedniej do jedzenia (37 st. C) i podawać.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 1498 kJ / 353 kcal;
Tłuszcz: 2,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g;
Węglowodany: 70,7 g, w tym cukry: 5,7 g;
Błonnik: 8,0 g;
Białko: 12,4 g;
Sól: 0,03 g;
Witamina B1: 1,0 mg
UWAGI:
Nie należy używać butelki jako smoczka (ze względu na próchnicę zębów).
Kaszkę należy zawsze przygotowywać zaraz przed podaniem.
Resztki zużyć maksymalnie w ciągu godziny.
Nie należy kaszki podgrzewać w mikrofalówce.
W celu wzbogacenia posiłku w niezbędne kwasy tłuszczowe zaleca się, aby do gotowania kaszki (zarówno mlecznej, jak i bez mlecznej) dodać 1 łyżeczkę oleju roślinnego (słonecznikowego, rzepakowego lub kukurydzianego) lub masła.
Pełnoziarniste kaszki Sun Baby można wprowadzać do diety niemowlęcia po skończonym 4. miesiącu.
Poszerzanie diety powinno się przeprowadzać stopniowo.
Na początku kaszkę najlepiej podawać jako posiłek wieczorny, wraz z mlekiem matki lub mlekiem modyfikowanym do picia (dodając 2-3 łyżeczki do mieszanki).
Później stosować jako bazę do pełnowartościowych posiłków (wraz z przecierami owocowymi lub warzywnymi).
CERTYFIKAT: BIO
KRAJ POCHODZENIA SKŁADNIKÓW: NIEMCY
PRODUKT: VEGE, DLA NIEMOWLĄT