|
GRECKIE DELIKATESY
To co w Grecji najsmaczniejsze
Grecka oliwa Extra Virgin prosto z Krety oraz inne przysmaki z Grecji
Zbiór STYCZEŃ 2014r. - najświeższa oliwa na rynku!
KROPLA KRETY® - Oliwa o obniżonej kwasowości, która wynosi < 0,5%
Data przydatności do spożycia: czerwiec 2016r. - najświeższa dostawa!
Świeża oliwa posiada najwięcej substancji zdrowotnych, w szczególności polifenoli. Odczuwa się ich obecność przez lekkie "drapania w gardle".
Jak sprawdzić na podstawie daty przydatności świeżość oliwy i datę zbioru?
Producenci oliwy na Krecie nadają datę przydatności w momencie napełniania puszek/butelek i jest to okres 1,5 roczny, czyli oliwy, których daty przydatności to co najmniej czerwiec 2015r. i późniejsze to najprawdopodobniej oliwy świeże, które zostały nalane w co najmniej w grudniu 2013r. Te z datą jeszcze późniejszą, czyli np. sierpień 2015r. to oliwy nalane w lutym 2014r. i są to na pewno oliwy świeże.
Natomiast oliwy z datą wcześniejszą, np. maj lub kwiecień 2015r. to oliwy, które pochodzą z poprzedniego sezonu, które zostały nalane w puszki/butelki jesienią 2013r., czyli w okresie przed zbiorami oliwek, który rozpoczyna się najwcześniej pod koniec listopada na zachodzie Krety i w grudniu na wschodzie wyspy (ok. 2 miesiące po pierwszych deszczach jesiennych).
AUKCJA DOTYCZY ZAKUPU 3x oliwa Kropla Krety w puszkach 5l (łącznie 15l doskonałej oliwy) + suszone pomidory w słoiku (suszone metodą bez soli), 280g (cena regularna tych pomidorów na innej aukcji to 20zł)
DARMOWA PRZESYŁKA KURIERSKA UPS PO PRZEDPŁACIE - można łączyć z innymi aukcjami
|
Zapraszamy Państwa do świata greckich smaków, do kuchni powszechnie cenionej za swoją prostotę i "domowość", ale przede wszystkim uważanej za najzdrowszą we współczesnym świecie. O tym ostatnim przekonujemy się każdego dnia obserwując naszych sędziwych sąsiadów w jednej z sennych kreteńskich wiosek. Ich kluczem do długowieczności jest na pewno ruch oraz dieta bogata w świeże warzywa i owoce, domowe sery, zieleninę i zioła porastające okoliczne wzgórza, czerstwe pieczywo, ryby oraz najlepszą na świecie oliwę.
|
Oliwa nie jest dla nas zwykłym produktem, lecz naszą pasją. Naszą wielką, grecką kulinarną przygodę rozpoczęliśmy od przeprowadzki na Kretę w 2006 roku, gdzie przez lata zgłębialiśmy tajniki greckiej kuchni, a niekończące się podróże w poszukiwaniu najlepszych smaków zaowocowały stworzeniem oferty, dzięki której smaczne i zdrowe przysmaki zagoszczą na Państwa stole. Podróżując po Grecji od kilku lat staramy się wybierać produkty najbardziej wartościowe, a jednocześnie niedostępne lub trudno osiągalne na polskim rynku. Poszukujemy również produktów regionalnych charakterystycznych dla konkretnej części Grecji jak np. dzikie kapary z Santorini czy jęczmienne czerstwe pieczywo do dakos tak popularne na Krecie.
|
Najlepsza do każdej sałatki!
|
|
|
|
|
|
|
|
Nasza oliwa Kropla Krety została wybrana przez Szefa Kuchni p. Karola Okrasę do serwowania w restauracji Platter by Karol Okrasa w hotelu InterContinental w W-wie. Zapraszamy do degustacji! |
|
Zbiór oliwek na Krecie odbywa się od końca listopada do marca. Początek zbioru wypada zazwyczaj w ok. 1,5 - 2 miesiące po pierwszych opadach jesiennych, które zazwyczaj zdarzają się na przełomie września/października. Niektórzy Sprzedawcy twierdzą, że oliwa może pochodzić ze zbioru wrześniowego - niestety nie jest to możliwe. Oliwki we wrześniu są jeszcze bardzo małe i niedojrzałe, a próba wyciśnięcia z nich oliwy zakończyłaby się stworzeniem produktu niezdatnego do spożycia.
Tak wyglądają oliwki w jednym z naszych gajów pod koniec września.
|
|
Najlepsza oliwa pochodzi ze wschodniego rejonu Krety (Sitia) oraz z wybranych gajów z zachodniej Krety (na południe od Chanii i w okolicach Kolimbari/Voukoulies). Pozostali producenci, zarówno z centralnej Krety (Heraklion, Rethymnon), pozostałych rejonów Grecji i innych krajów basenu Morza Śródziemnego często nie potrafią uzyskać produktu tak wysokiej jakości. Zdarza się, iż kwasowość ich oliw oscyluje wokół 0.8%, czyli na granicy umożliwiającej im nazewnictwo Extra Virgin (jest to możliwe w przypadku oliw z pierwszego tłoczenia, których kwasowość nie przekracza 0.8%). Pamiętaj! Jeśli zależy Ci na oliwie najwyższej jakości, zwracaj uwagę na kwasowość oliwy - im niższa, tym lepsza. Lata spędzone na Krecie i degustacja dziesiątek rodzajów oliw w każdym rejonie wyspy pozwoliły nam na wybór tych, których właściwości i smak są najlepsze: Kropla Krety i Oliwa od Chłopa z zachodu Krety oraz Sitia ze wschodniej części wyspy.
|
|
Grecja utrzymała całkowity zakaz uprawy żywności GMO (genetycznie modyfikowanej) na swoim terenie. |
|
Chcemy zaoferować Państwu jedną z najlepszych oliw, jakie znajdują się obecnie na greckim rynku. Kilka kropel tej wspaniałej kreteńskiej oliwy pozwoli Państwu poczuć smak lata i przenieść się myślami na tę słoneczną wyspę. Oliwa z oliwek to samo zdrowie!
|
|
Właściwości oliwy Kropla Krety:
-
Extra Virgin, czyli najwyższej jakości oliwa o kwasowości <0,5 % (im niższa kwasowość oliwy tym wyższa jest jej jakość)
-
z pierwszego tłoczenia na zimno przy użyciu wyłącznie środków mechanicznych,
-
ręczny zbiór oliwek, z który jest wytłaczana,
-
oliwa jest jednorodna, nie jest mieszanką oliw,
-
oliwa ta pochodzi ze zbiorów – styczeń 2014 - najświeższa oliwa na rynku
-
rejon pochodzenia: Chania/Kreta
|
Kropla Krety to :
-
doskonały aromat i smak,
-
najwyższej jakości tłuszcz, który nadaje się zarówno do smażenia jak i spożywania na zimno,
-
niepowtarzalny zielonkawy kolor, który zawdzięcza oliwkom Koroneiki,
-
drogocenne właściwości zdrowotne,
-
w pełni naturalny produkt, bez żadnych dodatków,
-
idealna do spożywania na czczo przy chorobach wrzodowych oraz wieńcowych.
|
|
Oliwa na zdrowie!
Oliwa należy do zdrowych tłuszczów. Odpowiednio zbilansowana dzienna dieta powinna uwzględniać spożycie tłuszczów. Tłuszcze zawierają kwasy tłuszczowe, które dzielimy na 3 rodzaje: nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Tłuszcze zwierzęce zawierają głównie tłuszcze nasycone, a oleje wytłaczane z nasion oraz oliwa to głównie tłuszcze jednonienasycone, które w ich składzie sięgają nawet do 83%.
Oliwa jako kluczowe źródło kwasów jednonienasyconych pomaga w:
- obniżeniu poziomu "złego cholesterolou" (LDL) we krwi,
- utrzymaniu we krwi właściwego poziomu "dobrego cholesterolu" (HDL),
- prawidłowej pracy jelit,
- zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz ochronie organizmu przed chorobą wieńcową dzięki zawartości przeciwutleniaczy,
- leczeniu chorób gastrycznych i wrzodowych, wspomaga prawidłowe trawienie,
- lepszym wchłanianiu wapnia przez organizm,
- zapobieganiu chorobom nowotworowym,
- odmłodzeniu skóry.
Z racji, że to Kreta ma najdłuższą tradycję związaną z uprawą i przetwarzaniem oliwek, drzewa oliwne zajmują szczególne i wyjątkowe miejsce w kulturze lokalnej społeczności. Ich uprawa i zbiór oliwek wciąż prowadzone są w zgodzie z wielowiekową tradycją – ręczny zbiór oliwek, proces tłoczenia rozpoczyna się już po ok. dwóch godzinach od zbioru, tłoczenie ma miejsce w niewielkich tłoczniach rozsianych po gajach oliwnych. Ok. 82% oliwy produkowanej w Grecji to oliwa Extra Virgin - żaden z krajów produkujących oliwę nie może pochwalić się takim wynikiem. Grecy spożywają jej również najwięcej na świecie - 26l rocznie na osobę. Na Krecie najpopularniejszy gatunek oliwek to Koroneiki - bardzo drobne, dzięki czemu idealnie nadają się do wytłoczenia.
To właśnie dzięki znakomitej oliwie mieszkańcy Krety cieszą się długowiecznością i witalnością. Oliwa chroni układ sercowo-naczyniowy, powoduje obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji lipoprotein wysokiej gęstości, a także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wielu organów. Chroni również nasz organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, a dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, które mogą być przyczyną wielu stanów zapalnych, przyspieszonego starzenia się organizmu czy pojawienia się nowotworów.
|
|
Oliwa Kropla Krety jest tłoczona i puszkowana na Krecie. Produkt koszerny.
Termin przydatności do spożycia to czerwiec 2016
Pojemność: 5 litrów (na tej aukcji kupują Państwa 3x puszka 5l, łącznie 15 l)
Możliwość wystawienia faktury VAT.
|
|
|
Najstarsze drzewo oliwne na
Krecie znajduje w pobliżu naszego
domu w okolicach miejscowości Kolimbari
|
|
Zapraszamy do zapoznania się z opiniami naszych klientów oraz na nasze inne aukcje z greckimi specjałami.
|
|
Osobom nie znającym tak dobrze kuchni greckiej, umożliwiamy jej poznanie dzięki naszym przepisom, które wraz ze zdjęciami "krok po kroku" publikujemy w dziale Przepisy Greckie.
|
|
|
|
|
|
Odbiór osobisty możliwy w Nieporęcie, 4km od granicy Warszawy w kierunku na Zalew Zegrzyński. |
KOSZT WYSYŁKI KURIERSKIEJ WYNOSI 20zł NIEZALEŻNIE OD ILOŚCI ZAKUPIONYCH TOWARÓW. |
PRZY ZAKUPIE POWYŻEJ 350zł PRZESYŁKA KURIERSKA GRATIS
|
W WARSZAWIE (kody pocztowe rozpoczynające się od 00 do 04) MOŻLIWOŚĆ BEZPŁATNEJ DOSTAWY PRZY ZAMÓWIENIU ŁĄCZNYM ZA CO NAJMNIEJ 200 zł. BEZPŁATNE DOSTAWY ODBYWAJĄ SIĘ W ŚRODY W GODZINACH 11-15 ORAZ W CZWARTKI W GODZINACH 19-21.30. |
|
Zapraszamy na nasze pozostałe aukcje! |
Oliwa
|
Oliwki
|
Suszone pomidory
|
Chałwy
|
Tahini
|
Octy balsamiczne
|
|
Pozdrawiamy ze słonecznej i pachnącej Krety, życząc udanych zakupów i niepowtarzalnych smaków,
Greckie Delikatesy i Przepisygreckie.pl
|
|
Opis i zdjęcia naszych aukcji są naszego autorstwa, stanowią przedmiot praw autorskich i podlegają ochronie zgodnie z ustawą z dn. 04.02.1994r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. nr 24 poz.93) oraz ochronie z ustawy z dn. 08.06.1993r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (Dz. U. nr. 47 poz. 211). Kopiowanie zabronione!
Szanowna konkurencjo z Allegro i nie tylko - nie kradnij naszych zdjęć i opisów - stwórz własne!
|