Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

366 Obiadów - praktyczna książka kucharska (TW)

28-01-2012, 8:32
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 39.90 zł     
Użytkownik wyczerpane
numer aukcji: 2027595634
Miejscowość Warszawa
Zostało sztuk: 20    Wyświetleń: 14   
Koniec: 29-01-2012 10:06:09

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 2011
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

366 Obiadów - praktyczna książka kucharska.
 Marja Gruszecka
Reprint z 1930 r.
*Limitowana edycja dla koneserów*

 

Cena: 39,90 PLN

Format: 145x205
Rok wydania: 2011
Liczba stron: 272
ISBN:[zasłonięte]978-83660-45-4-t
Autor: Maria Gruszecka
Wydawnictwo: Sowa
Oprawa: Twarda


Akcja jest przedsprzedażą wysyłka książki w dniu 21.03.2011

 


 

366 Obiadów… książka kucharska z początku XX wieku napisana przez autorkę „Kucharza krakowskiego” – Marię Gruszecką. Zawiera wypróbowane przepisy smacznych i zdrowych potraw, ciast, kremów, konfitur, soków, likierów oraz praktycznych porad wraz z dyspozycjami obiadów na każdy dzień roku. Reprint niniejszego wydania z 1930 r. pozostaje wciąż aktualnym źródłem przepisów kuchni staropolskiej, z biegiem lat pozycja to wielokrotnie wznawiana i uzupełniana przez autorkę - zagościła niemal w każdym krakowskim i galicyjskim domu.

Kraków miał także swoją popularną autorkę. "Kurier Warszawski", ten sam, który pisał pochlebnie o Lucynie Ćwierczakiewiczowej, w 1892 r. informował czytelników: "Literatura kulinarna nasza, w której dotąd pierwszorzędnym blaskiem wartości i powodzenia świeciło 365 obiadów wzbogacona została nowym dziełem: Kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń. Smaczne i tanie obiady dla domów obywatelskich". Autorką książki była Maria Gruszecka. W informacji o nowej książce pisano, zgodnie z nowymi tendencjami, że "zaletą główną nowego utworu jest baczenie na hygieniczność kuchni domowej". Maria Gruszecka napisała jeszcze kilka innych książek, a wśród nich były: 366 obiadów. Mała kuchnia krakowska dla oszczędnych oraz Ilustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych, będące wyraźnym nawiązaniem do dziełka Ćwierczakiewiczowej. Książki te wydawały oczywiście oficyny krakowskie. Marię Gruszecką zaliczyć można do nowej generacji autorek podręczników kulinarnych usiłujących wprowadzić do kuchni polskiej zdobycze nauki o higienie żywienia, zerwać ze szkodliwymi dla zdrowia przyzwyczajeniami, z kuchennym konserwatyzmem.*)
* Fragment książki "W kuchni babci i wnuczki" autorstwa Barbary Adamczewskiej, Beaty Mellerowej

Patroni medialni:
Dziennik Metro
Gotujmy.pl
Poradnikzdrowie.pl
Dourody.pl
Female.pl
Rynek-książki.pl
Książka.net.pl
Wydawca.com.pl