Przedmiotem aukcji jest 30 nasion papryka ostra chilikupujac 1 sztuke - otrzymujesz 30 nasion
Do wyboru gatunki : FATALI PURPLE Fatalii jest chili z chinense Capsicum , który powstaje w środkowej i południowej Afryce . Jest opisywany jako owocowy, cytrusowy posmak z spiekocie, który jest porównywalny do standardu habanero . Scoville Żywności Instytut listę Fatalii jako szósty pieprz najgorętszych z jednostek Scoville od 125.000 ~ 325.000 jednostek. [1]Rośliny rosną od 20 do 25 centymetrów, a odległość roślin powinny być o tym samym. Strąki wisiorek dostać 2,5 do 3,5 cm długości i około 0,75 do 1,5 cm szerokości. Od jasnozielonego, dojrzewają na jasny żółty (są czerwone Fataliis wokół, jak również, ale żółta jest "prawdziwych"). [2] Wykorzystanie kulinarneFatalii znana jest z wysokich temperatur i smaku owoców cytrusowych. Jako takie, to sprawia, że ??unikalny ostro, że zwykle zawiera inne smaki owoców cytrusowych (np. wapno, cytryna). Ściany papryki są bardzo cienkie, dzięki czemu bardzo łatwo do wyschnięcia. [ potrzebne źródło ] Po wysuszeniu, papryka może być używany jako proszek.
ORAZ JALAPENOJalapeno[1] – odmiana papryki o niewielkich owocach, ceniona ze względu na ostry smak. Dojrzałe owoce osiągają rozmiar od 5 do 9 cm i mają czerwoną albo częściej zieloną barwę. Jej nazwa pochodzi od miasta Xalapa (stan Veracruz), gdzie była początkowo uprawiana. Główne rejony uprawy jalapeno to stany Veracruz oraz Chihuahua a także Nowy Meksyk w USA. Inne nazwy tej papryki to m.in.: cuaresmenos, huachinangos i chiles gordos.Okres wzrostu i dojrzewania tej papryki wynosi od 70 do 80 dni. Przeciętnie z jednej rośliny zrywa się 25-35 owoców. Pod koniec okresu dojrzewania jalapeno przybierają czerwony odcień, który jest jednak mniej pożądany ze względu na walory kulinarne, bardziej ceni się jeszcze zieloną paprykę.Ostrość jalapeno zależy od klimatu, w którym była uprawiana oraz od sposobu przyrządzania. Charakterystyczny ostry smak z lekko kwaskową nutą daje obecność alkaloidu – kapsaicyny, która występuje w największej ilości w nasionach. Kapsaicyna ma właściwości antyrakotwórcze[2]. Przygotowywanie potraw z tej papryki wywołuje u niektórych osób lekkie podrażnienie skóry, dlatego czasami konieczne jest używanie rękawiczek ochronnych.Z jalapeno przygotowuje się słynne chipotle, czyli paprykę, która jest wcześniej wędzona. Jest dodawana do sals, zup, serów, mięs i drobiu, zarówno świeża, jak i konserwowana (np. w słoikach).|
(jesli kupujacy nie wybierze gatunku wysylam losowo)W razie pytań pozostaje do dyspozycji