Ksylitol (xylitol)
ORYGINALNY FIŃSKI
jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany z brzozy. Jest równie słodki jak zwykły cukier, ale zawiera o 40% kalorii mniej.
Jeśli optycznie porównamy ksylitol ze zwykłym cukrem praktycznie nie zauważymy różnicy,
ale w działaniu to dwa przeciwieństwa. Ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym tak,
jak glukoza, fruktoza,sacharoza i laktoza.
Podobnie jak cukier może być stosowany do przeróbki w wysokich temperaturach.
Ksylitol wytarza w organizmie odczyn zasadowy, a więc wskazany jest przy:
- próchnicy zębów i chorobach dziąseł, np. paradontozie
- suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny)
- zapaleniu ucha środkowego
- przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych
- przy infekcjach górnych dróg oddechowych (tj. katar, infekcja gardła, zatok) - działanie antybakteryjne
- Stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę
- Przyjazny przy nadkwasocie żołądka, alergii, astmie
- Likwiduje niemiły zapach z ust
- Zmniejsza apetyt na słodycze
Ksylitol, zapobiega próchnicy, ale to nie wszystko - jeśli masz niewielkie ubytki (początki próchnicy) lub
jakiekolwiek stany zapalne dziąseł jest duża szansa, że je zlikwidujesz, ale uwaga:
Warto, a właściwie należy po każdym posiłku i umyciu zębów przepłukać jamę ustną śliną zmieszaną z ksylitolem.
Ksylitol jest bardzo wskazany w profilaktyce osteoporozy, ponieważ zwiększa przyswajanie wapnia - dlatego działa leczniczo również na osoby dotknięte już tym schorzeniem. Zwykły cukier zabiera z organizmu
witaminy z grupy B oraz ważne mikroelementy: wapń, potas i magnez.
Ze względu na niski indeks glikemiczny (GI 8 - kilkakrotnie niższy niż ma cukier)
może być stosowany przez diabetyków - niewielka ilość insuliny wystarczy, by go przetworzyć.
( zdjęcie przykładowe - termin ważności może ulec zmianie )
Termin ważności / najlepiej spożyć do : rok 2014
Bezpieczne opakowanie 2 kg .
Produkt renomowanej europejskiej firmy.
W naszej ofercie znajda państwo również OTRĘBY OWSIANE
|