Dobór wina do posiłku lub kupowanie go w prezencie dla znajomych budzi w nas często lekką panikę. Sama decyzja pomiędzy winem czerwonym, białym i różowym jest już trudna, a to przecie dopiero początek drogi, na końcu której ley trunek idealnie dopasowany do naszego gustu, smaku i dania, do którego go zaserwujemy. Wszystkie zagadnienia związane z produkcją i wyborem wina rozwiązuje raz na zawsze kolejny z serii "przewodnik bez kantów" - "Księga win". Jej motto - "Zostań koneserem, czyli słodycz dla wytrawnych" doskonale oddaje jej cel - przybliżenie historii wina, jego gatunków, sposobu powstawania wszystkim tym, którzy chcieliby choć w pewnej mierze stać się koneserami tego szlachetnego trunku. Podróż, do której zapraszają nas autorki, rozpoczyna się zgłębieniem historii - poznajemy początki istnienia wina, drogę, którą dotarło do Europy oraz jego odwieczne powiązanie z duchowością i rytuałami, jego dzieje od glinianego garnca do zaszpuntowanej korkiem szklanej butelki, a nawet kartonika. Przemierzając świat, odwiedzamy najsłynniejsze winiarskie regiony, degustujemy ich produkty i uczestniczymy w złożonym procesie ich powstawania - od hodowania winorośli, poprzez pozyskiwanie moszczu, fermentację i klarowanie, a po butelkowanie i leżakowanie. Oglądamy półki z winami, dowiadując się czym różni Cabernet Sauvignon od Muscata, skąd wzięły się ich nazwy, czym kierować się przy ich doborze, jak czytać etykiety. Przewodnik "Księga win" to nie tylko wiedza - to także praktyka. Uczy degustować wina, smakować je, tłumaczy przydatne terminy, pomaga rozpoznawać skazy. To także przewodnik po kuchni - poznajemy tajemnice dobierania win, niezawodne połączenia, sposoby używania wina w przygotowywaniu potraw. Dowiemy się nie tylko jak serwować wino, w jakich kieliszkach, jakiej kolejności, temperaturze, kiedy pozwolić mu "odetchnąć", lecz także czym kierować się przy zakupie wina na prezent oraz jak rozszyfrowywać kartę win w restauracji. U końca tej podróży poznamy także zdrowotne właściwości trunku i nauczymy się zakładać i prowadzić własną winną piwniczkę. "Wino leżakowane jest lepsze od młodego", "wino musi pooddychać", "wina zawierające siarczyny powodują ból głowy" - jeśli kiedykolwiek w życiu spotkałeś się z takimi stwierdzeniami, powinieneś przeczytać tę książkę zdobędziesz wiedzę, która zweryfikuje winiarskie mity i pozwoli ci zaskoczyć znajomych. Barbara Nowak, Beverly Wichman - "Saucy Sisters" (Soczyste Siostrzyczki) - miłośniczki wina, przez wiele lat z zapałem i poznawały tajemnice wina, poznawały jego smaki, podróżowały po winiarskich regionach, aby później zawrzeć w jednej książce wszystkie związane z nim zagadnienia, obalić mity i stworzyć poradnik dla wszystkich smakoszy tego trunku.
gotujmy.pl (2[zasłonięte]008-07)