Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

2 Księga win

19-01-2012, 22:36
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 30.60 zł     
Użytkownik marian100dz
numer aukcji: 2004472271
Miejscowość PL
Wyświetleń: 12   
Koniec: 16-01-2012 19:29:01

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2007
Język: polski
Forma: poradnik
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Księga win

Wydawnictwo: Septem  data wydania: maj 2007  liczba stron: 288   numer produktu: [zasłonięte]19483 EAN: 978[zasłonięte][zasłonięte]46071

Zostań koneserem, czyli słodycz dla wytrawnych

-- Niepokoję się, mój drogi... to taki ważny wieczór... Co będzie, jeśli wybierzemy nieodpowiednie wino?
-- Bez obaw, kochanie. Wybierzemy najdroższe i najstarsze z francuskich win. Goście na pewno je docenią.

Czy gospodarze podejmą dobrą decyzję? Cóż, mają marne szanse -- niewiele wiedzą o winie. Po pierwsze tylko laik ocenia wino według jego ceny. Po drugie wino najstarsze i najlepsze to często dwa różne trunki.

Nie zgaduj. Dowiedz się więcej na temat wina. Poznaj jego historię i odmiany. Smakuj je bardziej świadomie, a napój, który wcześniej był dla Ciebie zaledwie płynem rozweselającym, stanie się w Twoich ustach eliksirem o nieprzeniknionej głębi smaku.

Autorki tej książki pomogą Ci odkryć radość płynącą z kosztowania wina. Jako doświadczone koneserki podpowiedzą Ci, jak:

  • rozróżniać rodzaje win i czytać etykietki na butelkach,
  • rozpoznawać skazy i wyróżniki win z różnych stron świata,
  • odnaleźć na mapie znakomite winnice (i koniecznie kiedyś je odwiedzić),
  • wysubtelnić podniebienie dzięki świadomej degustacji,
  • stworzyć i napełnić własną piwniczkę win,
  • ustalane są ceny -- za co tak naprawdę płacimy, gdy kupujemy wino.

Dodatek specjalny: słowniczek winiarski konesera

 

 

Recenzje

Dobór wina do posiłku lub kupowanie go w prezencie dla znajomych budzi w nas często lekką panikę. Sama decyzja pomiędzy winem czerwonym, białym i różowym jest już trudna, a to przecie dopiero początek drogi, na końcu której ley trunek idealnie dopasowany do naszego gustu, smaku i dania, do którego go zaserwujemy. Wszystkie zagadnienia związane z produkcją i wyborem wina rozwiązuje raz na zawsze kolejny z serii "przewodnik bez kantów" - "Księga win". Jej motto - "Zostań koneserem, czyli słodycz dla wytrawnych" doskonale oddaje jej cel - przybliżenie historii wina, jego gatunków, sposobu powstawania wszystkim tym, którzy chcieliby choć w pewnej mierze stać się koneserami tego szlachetnego trunku. Podróż, do której zapraszają nas autorki, rozpoczyna się zgłębieniem historii - poznajemy początki istnienia wina, drogę, którą dotarło do Europy oraz jego odwieczne powiązanie z duchowością i rytuałami, jego dzieje od glinianego garnca do zaszpuntowanej korkiem szklanej butelki, a nawet kartonika. Przemierzając świat, odwiedzamy najsłynniejsze winiarskie regiony, degustujemy ich produkty i uczestniczymy w złożonym procesie ich powstawania - od hodowania winorośli, poprzez pozyskiwanie moszczu, fermentację i klarowanie, a po butelkowanie i leżakowanie. Oglądamy półki z winami, dowiadując się czym różni Cabernet Sauvignon od Muscata, skąd wzięły się ich nazwy, czym kierować się przy ich doborze, jak czytać etykiety. Przewodnik "Księga win" to nie tylko wiedza - to także praktyka. Uczy degustować wina, smakować je, tłumaczy przydatne terminy, pomaga rozpoznawać skazy. To także przewodnik po kuchni - poznajemy tajemnice dobierania win, niezawodne połączenia, sposoby używania wina w przygotowywaniu potraw. Dowiemy się nie tylko jak serwować wino, w jakich kieliszkach, jakiej kolejności, temperaturze, kiedy pozwolić mu "odetchnąć", lecz także czym kierować się przy zakupie wina na prezent oraz jak rozszyfrowywać kartę win w restauracji. U końca tej podróży poznamy także zdrowotne właściwości trunku i nauczymy się zakładać i prowadzić własną winną piwniczkę. "Wino leżakowane jest lepsze od młodego", "wino musi pooddychać", "wina zawierające siarczyny powodują ból głowy" - jeśli kiedykolwiek w życiu spotkałeś się z takimi stwierdzeniami, powinieneś przeczytać tę książkę zdobędziesz wiedzę, która zweryfikuje winiarskie mity i pozwoli ci zaskoczyć znajomych. Barbara Nowak, Beverly Wichman - "Saucy Sisters" (Soczyste Siostrzyczki) - miłośniczki wina, przez wiele lat z zapałem i poznawały tajemnice wina, poznawały jego smaki, podróżowały po winiarskich regionach, aby później zawrzeć w jednej książce wszystkie związane z nim zagadnienia, obalić mity i stworzyć poradnik dla wszystkich smakoszy tego trunku.

gotujmy.pl (2[zasłonięte]008-07)