Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

20 x Nasiona Chili papryka Jalapeno Purple Fatali

26-02-2012, 23:23
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 7.99 zł     
Użytkownik Svvavvek
numer aukcji: 2086942786
Miejscowość Chełmek
Wyświetleń: 41   
Koniec: 08-02-2012 00:11:37
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Przedmiotem aukcji jest 20 nasion papryka ostra chili
kupujac 1 sztuke - otrzymujesz 20 nasion

Do wyboru gatunki :
FATALI PURPLE

Fatalii jest chili z chinense Capsicum , który powstaje w środkowej i południowej Afryce . Jest opisywany jako owocowy, cytrusowy posmak z spiekocie, który jest porównywalny do standardu habanero . Scoville Żywności Instytut listę Fatalii jako szósty pieprz najgorętszych z jednostek Scoville od 125.000 ~ 325.000 jednostek. [1]

Rośliny rosną od 20 do 25 centymetrów, a odległość roślin powinny być o tym samym. Strąki wisiorek dostać 2,5 do 3,5 cm długości i około 0,75 do 1,5 cm szerokości. Od jasnozielonego, dojrzewają na jasny żółty (są czerwone Fataliis wokół, jak również, ale żółta jest "prawdziwych"). [2]

Wykorzystanie kulinarne

Fatalii znana jest z wysokich temperatur i smaku owoców cytrusowych. Jako takie, to sprawia, że ??unikalny ostro, że zwykle zawiera inne smaki owoców cytrusowych (np. wapno, cytryna). Ściany papryki są bardzo cienkie, dzięki czemu bardzo łatwo do wyschnięcia. [ potrzebne źródło ] Po wysuszeniu, papryka może być używany jako proszek.


ORAZ
JALAPENO

Jalapeno[1] – odmiana papryki o niewielkich owocach, ceniona ze względu na ostry smak. Dojrzałe owoce osiągają rozmiar od 5 do 9 cm i mają czerwoną albo częściej zieloną barwę. Jej nazwa pochodzi od miasta Xalapa (stan Veracruz), gdzie była początkowo uprawiana. Główne rejony uprawy jalapeno to stany Veracruz oraz Chihuahua a także Nowy Meksyk w USA. Inne nazwy tej papryki to m.in.: cuaresmenos, huachinangos i chiles gordos.

Okres wzrostu i dojrzewania tej papryki wynosi od 70 do 80 dni. Przeciętnie z jednej rośliny zrywa się 25-35 owoców. Pod koniec okresu dojrzewania jalapeno przybierają czerwony odcień, który jest jednak mniej pożądany ze względu na walory kulinarne, bardziej ceni się jeszcze zieloną paprykę.

Ostrość jalapeno zależy od klimatu, w którym była uprawiana oraz od sposobu przyrządzania. Charakterystyczny ostry smak z lekko kwaskową nutą daje obecność alkaloidu – kapsaicyny, która występuje w największej ilości w nasionach. Kapsaicyna ma właściwości antyrakotwórcze[2]. Przygotowywanie potraw z tej papryki wywołuje u niektórych osób lekkie podrażnienie skóry, dlatego czasami konieczne jest używanie rękawiczek ochronnych.

Z jalapeno przygotowuje się słynne chipotle, czyli paprykę, która jest wcześniej wędzona. Jest dodawana do sals, zup, serów, mięs i drobiu, zarówno świeża, jak i konserwowana (np. w słoikach).|

(jesli kupujacy nie wybierze gatunku wysylam losowo)
W razie pytań pozostaje do dyspozycji