Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

200 potraw z kapusty - Jakimowicz-Klein Barbara

28-02-2012, 14:12
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 5.99 zł     
Użytkownik arik_ksiegarnia
numer aukcji: 2029716611
Miejscowość SANOK
Wyświetleń: 40   
Koniec: 30-01-2012 10:30:50

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Rok wydania (xxxx): 2004
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Email: [zasłonięte]@arik.pl
[zasłonięte]@vp.pl
kom: 0510 [zasłonięte] 753










Stron: 176
Format: 13.0x20.0cm
Rok wydania: 2004
Oprawa: Miękka

200 potraw z kapusty

Jakimowicz-Klein Barbara

"Kapusta – głowa pusta!" "Ty kapuściany głąbie!" To najbardziej popularne określenia związane z kapustą. A przecież kapustnych za puste w żaden sposób uznać nie można! Kapusta, brukselka, brokuły, kalafior, kalarepa, jarmuż to (nader smaczna!) kopalnia witamin i związków mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Świetnie wie o tym Barbara Jakimowicz-Klein, która w kolejnym swym kulinarnym przewodniku próbuje (skutecznie!) zachęcić nas do korzystania z bogactwa, jakim są te warzywa. 200 potraw z kapusty to bez mała 200 – poprzedzonych dokładnym teoretycznym wprowadzeniem – receptur na zdrowe (!), pyszne, niedrogie, nietuzinkowe dania typu "pikantne ciasto z brokułami", "sałatka z ogrodowych przysmaków", "paluszki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym" czy tradycyjne gołąbki i bigos. Już samym nazwom trudno się oprzeć! I prawdę mówiąc, nie warto zbytnio się opierać, ponieważ posiłki z kapustnych nie tylko przyniosą radość naszym podniebieniom, ale przyczynią się do poprawienia formy fizycznej i samopoczucia niejednego z nas. Trzeba też dodać, że wszystkich obawiających się "negatywnych" konsekwencji ciężkostrawności takich dań Autorka zapewnia, iż dodanie odrobiny ziół skutecznie je zniweluje. Zatem – do kuchni!

Spis treści:

Wstęp

Krótka historia warzyw kapustnych

Wartości odżywcze warzyw kapustnych

Kapusta biała
Kapusta włoska
Kapusta czerwona
Kapusta pekińska
Brukselka
Kalafior
Brokuły
Kalarepa
Jarmuż

Przyprawy lecznicze Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka (DFLT) jako ważny komponent dań z warzyw kapustnych
Podstawowe założenia Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka

Praktyczne wskazówki

Dania z kapusty białej
Zupy
Dania gorące
Surówki i sałatki

Dania z kapusty włoskiej
Zupy
Dania gorące
Surówki i sałatki

Dania z kapusty czerwonej
Zupy
Dania gorące
Surówki i sałatki

Dania z kapusty pekińskiej
Zupy
Dania gorące
Surówki i sałatki

Dania z brukselki

Zupy
Dania gorące
Surówki i sałatki

Dania z kalafiora
Zupy
Dania gorące
Surówki i sałatki

Dania z brokułów
Zupy
Dania gorące
Surówki i sałatki

Dania z kalarepy
Zupy
Dania gorące
Surówki i sałatki

Dania z jarmużu
Zupy
Dania gorące
Surówki i sałatki

Sosy
Sosy do sałatek
Sosy do dań gorących

Przetwory z warzyw kapustnych

Rady dla oszczędnych, czyli kiedy coś zostaje...

Bibliografia

Indeks