"Kapusta – głowa pusta!" "Ty kapuściany głąbie!" To najbardziej popularne określenia związane z kapustą. A przecież kapustnych za puste w żaden sposób uznać nie można! Kapusta, brukselka, brokuły, kalafior, kalarepa, jarmuż to (nader smaczna!) kopalnia witamin i związków mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Świetnie wie o tym Barbara Jakimowicz-Klein, która w kolejnym swym kulinarnym przewodniku próbuje (skutecznie!) zachęcić nas do korzystania z bogactwa, jakim są te warzywa. 200 potraw z kapusty to bez mała 200 – poprzedzonych dokładnym teoretycznym wprowadzeniem – receptur na zdrowe (!), pyszne, niedrogie, nietuzinkowe dania typu "pikantne ciasto z brokułami", "sałatka z ogrodowych przysmaków", "paluszki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym" czy tradycyjne gołąbki i bigos. Już samym nazwom trudno się oprzeć! I prawdę mówiąc, nie warto zbytnio się opierać, ponieważ posiłki z kapustnych nie tylko przyniosą radość naszym podniebieniom, ale przyczynią się do poprawienia formy fizycznej i samopoczucia niejednego z nas. Trzeba też dodać, że wszystkich obawiających się "negatywnych" konsekwencji ciężkostrawności takich dań Autorka zapewnia, iż dodanie odrobiny ziół skutecznie je zniweluje. Zatem – do kuchni!
Spis treści:
Wstęp
Krótka historia warzyw kapustnych
Wartości odżywcze warzyw kapustnych
Kapusta biała
Kapusta włoska
Kapusta czerwona
Kapusta pekińska
Brukselka
Kalafior
Brokuły
Kalarepa
Jarmuż
Przyprawy lecznicze Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka (DFLT) jako ważny komponent dań z warzyw kapustnych
Podstawowe założenia Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka
Praktyczne wskazówki
Dania z kapusty białej
Zupy
Dania gorące
Surówki i sałatki
Dania z kapusty włoskiej
Zupy
Dania gorące
Surówki i sałatki
Dania z kapusty czerwonej
Zupy
Dania gorące
Surówki i sałatki
Dania z kapusty pekińskiej
Zupy
Dania gorące
Surówki i sałatki
Dania z brukselki
Zupy
Dania gorące
Surówki i sałatki
Dania z kalafiora
Zupy
Dania gorące
Surówki i sałatki
Dania z brokułów
Zupy
Dania gorące
Surówki i sałatki
Dania z kalarepy
Zupy
Dania gorące
Surówki i sałatki
Dania z jarmużu
Zupy
Dania gorące
Surówki i sałatki
Sosy
Sosy do sałatek
Sosy do dań gorących
Przetwory z warzyw kapustnych
Rady dla oszczędnych, czyli kiedy coś zostaje...
Bibliografia
Indeks