Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

10% TRUFLE Krem oliwki ZIGANTE Tartufi olive 80g

14-03-2015, 0:15
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 47.77 zł     
Użytkownik italiamo_apetito
numer aukcji: 5145725758
Miejscowość Chorzów
Wyświetleń: 4   
Koniec: 13-03-2015 23:26:22
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha



Zakupy z naszych kont:
ITALIAMO_CAFFE (kawy)
oraz ITALIAMO_APETITO (delikatesy)
wysyłamy w jednej paczce.
Zapraszamy do licytacji!

WAŻNE! Z uwagi na fakt, że Allegro błędnie nalicza zsumowane koszty wysyłki, przy licytacji na kilku aukcjach prosimy brać pod uwagę sumaryczne koszty wysyłki według cennika, zależnego od wagi brutto paczki, podanego w dolnej części opisu aukcji. Prosimy nie sugerować się "astronomicznymi" kwotami, jakie nalicza automatyczny system Allegro.

DEWIZA italiAmo: OPISUJEMY DOBRY SMAK KLAROWNYM JĘZYKIEM

Krem truflowy z Włoch o niepowtarzalnym smaku!
Spółka przetwórczo-spożywcza ZIGANTE z Chorwacji gwarantuje wysoką jakość regionalnego produktu.


10% TRUFLE Krem oliwki ZIGANTE Tartufi olive 80g


Nowoczesny zakład przetwórczy ZIGANTE Tartufi to spółka rodzinna (czytaj poniżej o Giancarlo) powstała kilkanaście lat temu na terenie Chorwacji, w mieście Plovanija (opodal Buje), oferująca bardzo szeroką gamę wyrobów na bazie trufli czarnej i białej głównie z myślą o eksporcie do Włoch i wymagającym turyście zagranicznym. Dziś firma, tamtejszy krajowy lider w tym specjalistycznym sektorze, oferuje zróżnicowane przetwory owocowo-warzywne (nie tylko na bazie trufli) zarówno na rynek detaliczny jak i w postaci komponentów do gastronomii oraz jako wsad dla kooperantów przemysłowych. Firma posiada sieć drogich restauracji o nazwie „Zigante” szczycących się swym flagowym cymesem w menu (m.in. lodami z truflą!), uruchomiła własne sklepy branżowe, kreuje doroczne targi „bulwowo-grzybowe” w Liwadzie ("Zigante Truffle Days, Livade 2014") na wyspie w sercu Istrii, jest zachwalana w przewodnikach po Bałkanach.
Przedsiębiorstwo systematycznie rozwijało technologie w zakresie narastających wymogów i norm konserwowania, a także sposobów kooperacji z wielkopowierzchniowym handlem. Od sierpnia 2013 roku „Zigante” ma międzynarodowy certyfikat żywieniowy IFS (International Food Standard).



TRUFLA (łac.Tuber) to grzyb „pasożytniczy” (gatunek mikoryzowy), do wzrostu potrzebuje macierzy symbionta w postaci korzeni drzewa liściastego jak dąb lub buk, ale też grab, leszczyna, kasztanowiec jadalny, wierzba czy lipa (rzadko w symbiozie z iglastymi). Pobiera z drzewa substancje odżywcze, a oddaje do pnia wodę i sole mineralne. Lubi klimat umiarkowany (Europę – Włochy, Francję, Hiszpanię, ongiś Grecję) oraz gleby wapienne. W Polsce, która kiedyś była także „małym zagłębiem” tego rzadkiego rarytasu (Bory Tucholskie, Jura Krakowsko-Częstochowska) od przedwojnia uważa się grzybnię trufli za wymarłą. W USA bywa w lasach Oregonu i Washingtonu.

Pod ziemią grzybnia tworzy bulwiaste owocniki wypełnione kanalikami z woreczkami na zarodniki. Zarodniki trufli są wytwarzane w ilości po 1–6 w każdym worku, są okrągławe lub eliptyczne, zabarwione żółtobrązowawo, o powierzchni siatkowatej lub kolczastej. Okrywa grzyba może być gładka lub brodawkowata. Trufla w przekroju ma wzór marmurkowaty lub labiryntowy, żyłkowany. Bulwy mają przeważnie wielkość truskawki, niekiedy dochodzą do rozmiarów jabłka (trufla biała). Największy egzemplarz, znaleziony na chorwackiej wyspie Istrii, ważył 1,31 kg (Giancarlo Zigante, Buje, 1999) i został wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa.
Generalnie trufle dzielą się na „białe” (rzadsze, Tuber magnatum; wśród nich „królowa” - piemoncka Alba) i „czarne” (liczniejsze) – systematyka wymienia wiele odmian (biaława, rdzawa, czerwona, lśniąca, jaskrawa, wydrążona, zimowa itp.). Gatunek najczęstszy to trufla letnia (Tuber aestivum), występująca w okresie od maja do listopada, odbywają się też poszukiwania-zbiory jesienno-zimowe (październik-styczeń).
Trufle rosną dziko w lasach lub są kultywowane w wyodrębnionych truflowiskach, kontrolowanych przez odpowiednie instytucje. Zbieranie trufli jest regulowane prawem i koncesjonowane. Do wykrywania bulw pod glebą używa się, ze względu na wyczulony węch, specjalnie przeszkolonych psów, a niekiedy także świnie, a do podbierania rodzaj ostro zakończonej małej motyki. Zwykli grzybiarze zazwyczaj mylą truflę z jadalnym „piestrakiem” lub trującym „tęgoskórem”.

Trufle należą do najdroższych specjałów na świecie, ich ceny są „powalające” (biały okaz 750g osiągnął cenę aukcyjną 100 tys. euro; 100g białych trufli kosztuje od 750 eu do 200 eu, w zależności od urodzaju w danym roku).
Te niezwykłe grzyby znane są ponoć od 3600 lat. Legenda przypisuje ich powstawanie grzmotom i piorunom, co nie odbiega daleko od naukowych badań. Faktycznie pioruny uderzają w drzewa bogate w wodę jak np. dęby, których korzenie są ulubionym „zakotwiczeniem” dla takiej właśnie unikatowej grzybni. Starożytni uważali je za pokarm Bogów i silny afrodyzjak. Rzymianie jako cymes polecali w daniach z miodem.
Ten ceniony i tajemniczy owoc ziemi od zawsze nęcił ludzi i wciąż kusi szlachetne podniebienia wszystkich ceniących dobrą kuchnię swoim niepodrabialnym smakiem (nieco orzechowo-czosnkowym) i aromatem (wyrazistą „słodyczą”).
Ponieważ woń trufli podczas przyrządzania uwalnia się i wzmaga, w efekcie używa się ich (zazwyczaj na surowo) naparstkowe ilości do podrasowywania potraw. Dodawane są do przyrządzania aromatycznych sosów czy zup, wykorzystuje się je do dań makaronowych na gorąco, a także jako dodatek do jajek, farszów, pasztetów, piersi z kurczaka, ryb, dziczyzny - generalnie do mięs pieczonych lub duszonych. Świeże trufle konserwowane w oliwie z oliwek przy okazji ją „nieziemsko” uszlachetniają. Podobnie, gdy wmaceruje się je w masło, miód lub sól.
Znalazły też zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, ponieważ odkryto, że zawierają tzw. składniki intensywne, regenerujące skórę, w tym wygładzające zmarszczki.

Trufla, będąca ongiś rarytasem sezonowym, dziś, z uwagi na osiągnięcia technologiczne w konserwacji żywności, stała się delicjum całorocznym.



Linia zestawów gotowych, w postaci receptur autorskich spółki ZIGANTE, to rozmaite odmiany trufli przetarte z dodatkami. Sosy są robione na olivie extra vergine, trufle czarne miksuje się z masłem, twardym serem lub pieczarkami. Polecane są do dań głównych lub smarowania - po naszemu - tzw. podpłomyków (pizza, tartina, bruschetta, piadina) albo omletów, a także do wzbogacania dań makaronowych i ryżowych.

W każdym przeznaczeniu odpowiednią do potrzeb ilość podgrzać na małej patelni i dodawać jako składnik podrasowujący przekąskę lub danie.

Linia zestawów gotowych, w postaci receptur autorskich, ZIGANTE to trufle przetarte z dodatkami, takie jak pasty borowikowe, pieczarkowe, karczochowe, pomidorowe, oliwkowe, bazyliowe czy na śmietanie, w przeróżnych połączeniach. Odpowiednią do potrzeb ilość podgrzać na małej patelni i dodawać jako składnik podrasowujący dania.
Oferowany produkt w postaci „kremu-gotowca” na bazie trufli z czarnymi oliwkami został opracowany jako wyszukana przekąska (antipasto) bądź wykwintny dodatek do rozmaitego wykorzystania w kuchni, np. smarowania tostów, wzbogacania sosów do makaronów, doszlachetniania mięs lub ryb gotowanych czy z rusztu.
Skład: oliwki czarne 73%, trufla czarna (Tuber aestivum vitt.) 10%, oliwa extra vergine, aromat, sól, pieprz.



Niniejsza aukcja dotyczy słoiczka kremu z czarnych oliwek na bazie trufli czarnej ZIGANTE Tartufi e olive.
Waga netto 80g.
Termin przydatności do spożycia: 02.12.2017.
Produkt przechowywać w temperaturze pokojowej, po napoczęciu słoiczek umieścić w lodówce i resztę zawartości spożyć do ok. tygodnia.



UWAGA: Polecamy nasze oferty szczególnie właścicielom kawiarń i restauracji: bądźcie ambasadorami dobrego smaku!


Zobacz niektóre nasze aukcje z włoskimi rarytasami:



Zerknij także na włoskie kawy na naszym drugim koncie: italiamo_caffe:




Wysyłka towarów (WAŻNE INFORMACJE):
1) wysyłkę realizujemy na mocy umowy z Pocztą Polską (standardowo „paczki ekonomiczne”) w ciągu maksymalnie 3 dni roboczych od daty zaksięgowania przelewu na naszym koncie lub zgłoszenia prośby o wysyłkę „za pobraniem”
2) przy wyborze e-przesyłki (odbiór samemu) należy najpierw sprawdzić TUTAJ czy usługa jest dostępna w danej miejscowości i wybrać urząd pocztowy, w którym chcą Państwo udać się po paczkę osobiście
3) podany poniżej cennik dotyczy wagi BRUTTO przesyłki, czyli prosimy zawsze brać pod uwagę CIĘŻAR SAMEGO PRODUKTU NETTO PLUS JEGO OPAKOWANIE I WAGĘ ZEWNĘTRZNĄ PAKUNKU, np. przy licytacji 4 rzeczy po 250g, towar netto już wraz z konfekcją własną będzie ważył ponad kilogram, nie mówiąc o dodatkowym kartonie zewnętrznym. Szczególnie zawartość 250g w puszkach jest zawsze cięższa, należy liczyć ją jako ok. 500g brutto.
4) cennik przesyłek ekonomicznych przy przedpłacie na konto: do 1 kg – 12 zł, 1-2 kg – 14 zł; 2-5 kg – 16 zł; 5-10 kg – 23 zł. Priorytet + 2,5 zł
5) cennik przesyłek pobraniowych: do 1 kg – 16 zł, 1-2 kg – 18 zł; 2-5 kg – 20 zł; 5-10 kg – 27 zł. Priorytet + 4 zł

6) cennik E-przesyłek przy przedpłacie na konto: do 1 kg – 9 zł, 1-2 kg – 11 zł; 2-5 kg – 12 zł; 5-10 kg – 18 zł
7) cennik E-przesyłek pobraniowych: do 1 kg – 13 zł, 1-2 kg – 14 zł; 2-5 kg – 16 zł; 5-10 kg – 24 zł.


Nasze konto:
Zygmunt Korus „Galeria PLUS“
ul. Wolności 49/2
41-500 Chorzów
Millenium Bank 89 1160 [zasłonięte] 2[zasłonięte]2020002 [zasłonięte] 693609

Wszelkich dodatkowych informacji udzielamy mailem: [zasłonięte]@op.pl lub w biurze pod numerem telefonu: 792 [zasłonięte] 411 (sieć Play).

Per qualsiasi informazione in italiano non tardate a contattarci: 792 [zasłonięte] 411; [zasłonięte]@onet.eu

Dla zainteresowanych wystawiamy faktury VAT.
Transakcję finalizujemy komentarzem jako ostatni.


Zerknij na inne produkty pod naszym nickiem. Dziękujemy.