00
Sok wyciskany bezpośrednio z owoców maliny stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety i może być spożywany przez osoby w każdym wieku, również dzieci. Polecany jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym i okresie przesilenia wiosennego.
MALINA ZAWIERA
Maliny są źródłem ważnych dla organizmu substancji odżywczych. Są wśród nich witaminy: C, E, A, PP, B1, B2, B6, kwas pantotenowy i biotyna oraz makro i mikroelementy: wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, magnez i mangan. Owoce mają dużą zawartość błonnika i pektyn, garbników, antocyjanów, puryn, lecytyny i fitosterolu. Maliny są również bogate w kwasy organiczne, m.in.: kwas jabłkowy i cytrynowy.
Wartość odżywcza w 100 ml soku:
wartość energetyczna
145,6 kJ (34,3 kcal)
Białko
0,3 g
Węglowodany
w tym: cukry
8,05 g
1,9 g
Tłuszcze
w tym: kwasy tłuszczowe nasycone
0,1 g
0,0 g
Błonnik pokarmowy
0,5 g
Sód
0,004 g
przechowywać w temp. pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce, nie dłużej niż 7 dni. Uwaga! Może wytrącić się naturalny osad. Przed spożyciem wstrząsnąć.
KONTAKT:
e-mail. [zasłonięte]@onet.pl
tel. 32 [zasłonięte] 00
kom. 668 [zasłonięte] 538