Pierwsze wzmianki dotyczące leczniczego działania aloesu datuje się na okres 2200 lat p.n.e. Obecnie aloes jest znaną i dogłębnie przebadaną rośliną o bardzo szerokim spektrum działania leczniczego.
W miąższu aloesu odnajdziemy:
Aminokwasy (w tym aminokwasy, których organizm sam nie jest w stanie wyprodukować, tj: lizyna, leucyna, walina, treonina, fenyloalanina) Ważne enzymy Lupeol i mleczan magnezowy – naturalne substancje wykazujące działanie przeciw bólowe. Substancje o działaniu przeciw bakteryjnym i przeciw wirusowym Cukry: monosacharydy, polisacharydy oraz w dużych ilościach mukopolisacharydy (bardzo istotne w ochronie komórki przed wirusami). Mukopolisacharydy przyczyniają się do lepszego wchłaniania wody i substancji odżywczych w przewodzie pokarmowym. Organizm po zaprzestaniu wzrostu, wstrzymuje produkcję tych związków, co wiąże się z koniecznością dostarczania tych związków wraz z pożywieniem. Substancje o działaniu przeciw zapalnym ( m.in. ß-sisterol) Saponiny – wykazują na skórze działanie przeciw bakteryjne i ściągające Substancje przyspieszające regenerację organizmu Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe Wapń, potas, magnez, cynk, sód, żelazo, chrom, mangan, miedź i german Witaminy z grupy B ( wraz z niewielką ilością witaminy B 12), c, A, E i wszystkie rozpuszczalne w wodzie oraz cholina Ligniny – zawdzięczamy im czterokrotnie szybsze wchłanianie się przez skórę soku z aloesu w porównaniu z wodą.
Oddziaływanie zdrowotne soku z Aloesu: Sok z Aloesu jest naturalnym antybiotykiem, gdyż zawarte w nim substancje niszczą bakterie, wirusy i grzyby. Działa przeciw bólowo ( Lupeol) Podnosi odporność organizmu ( Sok ten zawiera substancje, które w połączeniu z makrofagami, limfocytami T i B, potęgują ich siłę działania).
Przyjmowanie soku z Aloesu zwiększa przyswajalność witaminy C i E. Reguluje wypróżnienia i wspomaga oczyszczanie jelit Wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy. Działa przeciw zapalnie, przeciw grzybiczo, przeciw bakteryjnie
Zwalcza infekcje , stany zapalne skóry ( w tym trądzik) oraz łagodzi poparzenia skóry Wspomaga trawienie Łagodzi nadkwaśność i zgagę, pH soku = 5,5, co stanowi niekorzystne warunki dla rozwoju Helicobacter pylori Doskonale nawilża skórę Wykazuje działanie odtruwające wątrobę
Obniża poziom złego cholesterolu ( LDL) Obniża poziom cukru we krwi
Dawkowanie: 50 ml ( 5 łyżek) dziennie. Najlepiej podzielić na 2 lub 3 dawki w ciągu dnia. Spożywać na 2 –3 godziny przed jedzeniem.
Masa: 0,6 kg
Producent: OlVita