Oryginalny chilijski olej z awokado to jeden z najzdrowszych i najlepszych smakowo olejów roślinnych: 100% organiczny.
- Ma ciemnozieloną barwę oraz słabo wyczuwalny, zbliżony do oliwy z oliwek aromat i orzechowy smak.
- Stanowi bardzo bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych - głównie z rodziny omega-9 o działaniu przeciwmiażdżycowym.
- Obfituje w witaminę E i zawarte w niej przeciwutleniacze sprzyjające urodzie i opóźniające procesy starzenia oraz beta-sitosterol, obniżający poziom cholesterolu.
Według opinii naukowców i dietetyków olej z awokado jest jednym z najlepszych źródeł zaopatrzenia organizmu w lecytynę.
To jego najcenniejsza właściwość.
Lecytyna to substancja naturalna, niezbędna dla prawidłowej pracy układu nerwowego oraz mózgu. Główne jej składniki to cholina i inozytol. Stymulują zdolność koncentracji i zapamiętywania. Lecytyna wspomaga walkę z cholesterolem, zyskała nawet miano „pogromcy tłuszczu". Regularne spożywanie lecytyny zapobiega stłuszczeniu wątroby, tworzeniu się kamieni żółciowych oraz poprawia wytrzymałość mięśni.
- Znakomity do smażenia, pieczenia i duszenia. Doskonały do przygotowania marynat i do sosów sałatkowych.
- Temperatura dymienia to 270oC
- Ceniony również dzięki właściwościom kosmetycznym - do pielęgnacji skóry suchej i wrażliwej - jako naturalny filtr UV. Świetny olejek do masażu.
Maksymalna kwasowość olejów z awokado: 0,2%
Butelka 250ml
Kliknij na zdjęcie, aby powiększyć