Nasiona Chia 5 kg
21 zł/ kg
Pochodzenie: Peru
Termin ważności: 08.12.2016
Skład: 100% Nasion Chia
Importujemy bezpośrednio od producentów - gwarantujemy najwższą jakość, posiadamy wszystkie certyfikaty, a przy tym oferujemy bardzo konkurencyjną cenę!
Nasiona Chia pochodzą ze środkowej Amerki Południowej. Już wśród starożytnych plemion Inków i Majów te małe nasionka Chia znane były jako naturalny środek poprawiający ogólną kondycję zdrowia, dodający mnóstwo energii.
Są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka (ok. 20%), bardzo zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 34%) w tym omega-3 (ok.60%) i omega-6 (ok. 40%) oraz błonnika (ok. 25%). Poza tym mają bardzo dużą zawartość wapnia (6 razy więcej niż mleko), żelaza (3 razy więcej niż szpinak), magnezu (15 razy więcej niż brokuły) czy selenu (4 razy więcej niż len). Oprócz nich są także bogate w inne substancje: antyoksydanty, witaminy i minerały. Wszystkie te składniki dają nam pewność, że regularnie spożywane nasiona chia będą miały również doskonały wpływ na nasze włosy.
Nasiona chia podobnie jak siemię lniane w połączeniu z wodą tworzą żel o neutralnym smaku.
Zalecana dawka nasion chia to jedna łyżka stołowa.
Pomóż swojej wadze: Nasiona chia wspomagają odchudzanie. Skutecznie zmniejszają uczucie głodu. Blokują wchłaniane kalorii, przez co są świetnym suplementem w zróżnicowanej diecie.
Pełny żołądek: Nasiona chia w każdej postaci wywołują uczucie sytości przez kilka godzin.
Sposób na wysokie ciśnienie: Chia doskonale radzi sobie z wysokiem ciśnieniem krwi.
Omega-3 : Nasiona są jednym z najbogatszych źródeł kwasów Omega-3. Zawierają ich nawet 3 razy więcej niż łosoś!
Doskonałe nawodnienie: Chia polecana jest również dla osób uprawiających sport ze względu na właściwości nawadniające organizm.
Korzyści dla diabetyków: Nasiona spowalniają przemianę węglowodanów w cukry proste. Utrzymują stały poziom cukru we krwi.
Źródło minerałów: Chia to również bogate źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy tj. witamina E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna.
Szczególna pomoc przy problemach zdrowotnych: Chia dzięki swoim właściwościom wspomaga gojenie się ran, pomaga przy bólach stawów, cukrzycy, utracie wagi, celakii, chorobach tarczycy, zgadze, a także skutecznie obniżają poziom cholesterolu.
6 głównych zastosowań nasion Chia:
1. Koktajle Smoothie Ze względu na neutralny smak można dodać je do koktajlów owocowych, czekoladowych lub do Zielonych Koktajlów.
2. Jogurty, mleko, lody Z powodzeniem nasiona można dosypać do jogurtów, mleka sojowego, ryżowego, a także posypać nimi ulubione lody.
3. Chia w wypiekach Doskonale sprawdzą się jako składnik domowego chleba, krakersów, bułeczek. Chia nie zawiera glutenu. Ze wzgędu na niski indeks glikemiczny sprawdzi się w diecie diabetyków.
4. Płatki owsiane, Musli, Granola, Crunchy Wymieszaj wszystkie składniki ulubionych płatków śniadaniowych i dodaj nasiona chia. Ciesz się pożywnym i zdrowym śniadaniem!
5. Kiełki Kiełkowanie powoduje wzrost wszystkich dobroczynnych substancji, które przy okazji są o wiele łatwiej przyswajane przez nasz organizm. Namocz nasiona przez godzinę, następnie rozłóż na wyłożonej gazą lub ligniną powierzchni (talerzyk, miseczka itp.) lub w kiełkownicy i zraszaj najlepiej dwa razy dziennie. Po około 5-6 dniach kiełki są gotowe do spożycia. Przechowujemy je w lodówce (już ścięte) i staramy się zużyć jak najszybciej, gdyż z każdym dniem tracą część swoich wartości odżywczych.
6. Zamiast jaj Nasiona chia moga stanowić znakomitą alternatywę dla jaj. Jedna zmielona łyżka nasion w połączeniu z trzema łyżkami wody (łączenie zajmie kilkanaście minut) zamiast jednego jajka.
W PRZYPADKU PYTAŃ JESTEŚMY DO DYSPOZYCJI
(91)[zasłonięte]887 21
OPAKOWANIE: Worek papierowy szyty z wkładką foliową.
Wszystkie zdjęcia przedstawiają stan faktyczny produktów. 100% pewności udanych zakupów!
Kopiowanie, drukowanie i powielanie aukcji surowo zabronione. Wszelkie kopiowanie TEKSTÓW, TREŚCI czy ZDJĘĆ jest zabronione pod groźbą konsekwencji prawnych. (Zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631
|