------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
100% BIO Olej Kokosowy na zimno tłoczony 500 ml
Olej kokosowy tajemnica zdrowia i szczupłej sylwetki.
Zdrowe naturalne tłuszcze są tak samo ważne w naszej diecie jak warzywa i owoce.
Olej kokosowy pomoże Państwu nie tylko zrzucić zbędne kilogramy, ale rozwiąże dużo problemów zdrowotnych.
Swe niezwykłe właściwości zawdzięcza on specyficznemu połączeniu kwasów tłuszczowych z innymi wartościowymi składnikami, takimi jak witaminy z grupy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.
W temperaturze do 25 stopni Celsjusza olej przybiera postać stałą o kolorze białym, stąd nazywany czasem masłem kokosowym. W ciepłym otoczeniu olej robi się płynny, przeźroczysty lub delikatnie żółty.
Ze względu na swoją stałą postać olej nadaje się do smarowania pieczywa, można z powodzeniem zastąpić nim masło w pieczeniu. Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie, nadaje potrawom orientalny charakter.
Praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia że jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach, do tego jest o wiele zdrowszy. Oleje takie jak: sojowy, słonecznikowy lub z orzeszków ziemnych nie powinny być podgrzewane do wysokich temperatur. Olej kokosowy tłoczony na zimno nie zawiera tłuszczy trans.
Bardzo rzadko występuje w sprzedaży jako olej tłoczony na zimno, który pozostawiony jest jako naturalny, z typowym, kokosowym zapachem. Rafinowana wersja jest prawie bezzapachowa.
Działanie wewnętrzne:
- naturalny antybiotyk o szerokim spektrum działania
- więcej energii, lepsze spalanie tłuszczów, mniej uczucia głodu
- lepsze wchłanianie wapnia i magnezu
- usuwa stany zapalne jelit (choroba Crohna, polipy jelit, itd.)
- działa przeciw bakteryjnie przeciw wirusowo, przeciw grzybiczo (candida albicans)
- chroni poszczególne nasze organy (np. wątrobę i trzustkę)
- poprawa pracy serca i mózgu
- wzmacnia układ immunologiczny
- zwalcza przewlekłe stany zapalne w naturalny sposób
- reguluje przemianę materii
- zdrowe oczy
- zdrowe zęby
- piękna i zdrowa skóra
Działanie zewnętrzne:
- do masażu
- balsam do całego ciała
- maseczka do włosów
- naturalny dezodorant
- do celów spożywczych (na chleb, do smażenia i pieczenia)
Nieocenione są też wartości oleju kokosowego w kosmetyce.
Olej posiada właściwości nawilżające, może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy.
Wspomaga gojenie się ran, hamuje pojawianie sie plam na skórze, działa łagodząco przy chorobach skóry (egzemy), spowalnia starzenie i opóźnia powstawanie zmarszczek, nawilża i wygładza skórę.
Jako jedyny olej chroni włosy przed utratą protein, dzięki swej specyficznej budowie olej kokosowy jest w stanie wniknąć w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć, dzięki czemu włosy stają sie miękkie, lśniące i mocne.
Stosowanie na skórę głowy wzmacnia cebulki, zapobiegając wypadaniu włosów. Zwiększa ukrwienie skóry i pomaga w walce z łupieżem. Można stosować jako maseczkę na całą długość włosów (a także skórę) przed myciem, lub nałożyć na same końcówki, aby zapobiec ich rozdwajaniu.
Olej kokosowy to prawdziwa studnia bogactwa kwasów tłuszczowych: Laurin, Capron,Caprin, Capryl, Myristin, Palmitin, Stearin, Linol.
Olej kokosowy zawieraokoło 50% kwasu laurynowego (Laurin), który w podobnych proporcjach znajduje się w mleku matki - ochrona przed infekcjami, wzmacnia system odpornościowy.
Skład:
zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 90%):
ok. 44% kwasu laurynowego
ok. 18% kwasu mirystynowego
ok. 11% kwasu palmitynowego
6% kwasu stearynowego
ok. 7% kwasu oleinowego
ok. 2% kwasu linolowego
12% kwasu alfa-linolenowego
Pochodzenie: Filipiny, Indonezja, Indie
Kategoria: olej nieschnący
Ważność: po otworzeniu do ok. roku
Wytrzymałość na temperatury: odporny na ciepło
Polecamy dla ludzi otyłych: 0 cukru, 0 cholesterolu