Babka lancetowata ( Plantago lanceolata L.) roślina bardzo popularna w Polsce jej liście zawierają aukubinę substancje śluzowe, pektyny, garbniki (ok. 6,5%), kwasy: fumarowy, benzoesowy, cynamonowy, waniliowy, sole mineralne (w tym sole cynku i krzemionkę), flawonoidy (bajkaleina, skutelareina).
Działanie soku z babki lancetowatej: Ponieważ sok z babki lancetowatej ma działanie powlekające i jest śluzowatym płynem wykazuje działania przeciwzapalne, używany przede wszystkim przy zapaleniach jamy ustnej, gardła i chorobach układu pokarmowego. Działanie przeciwzapalne i osłonowe. Sok, wyciąg z babki lancetowatej ma działanie wykrztuśne i regenerujące nabłonek. Wykazuje również właściwości lekko rozkurczające mięśnie gładki dróg oddechowych. Płyn z Babki lancetowatej świetnie nadaje się do leczenia kaszlu, chrypki, kaszlu palacza, w kaszlu z trudnym odkrztuszaniem.
Sok z babki lancetowatej jest skutecznym preparatem w leczeniu raka żołądka należy wówczas wypijać 1-2 łyżki dziennie.
CIEKAWOSTKA:
Sok z owoców firmy Ekamedica produkowany jest innowacyjną metodą. Świeże owoce zbierane są i wyciskane w miejscu zbiorów w prasach mechanicznych bez
użycia wysokiej temperatury. Następnie 100% sok z owoców zostaje zamrożony i w postaci kostki lodu transportowany jest do Polski. W zakładzie produkcyjnym
w powolnym procesie sok jest rozmrażany i konfekcjonowany do butelek aptecznych. Butelki z ciemnego szkła tak zwane apteczne charakteryzują się wysoką
ochroną przed promieniowaniem UV które uszkadza mikroelementy i przede wszystkim witaminę C. Następnym etapem jest nisko temperaturowa pasteryzacja, która
nie uszkadza żadnych składowych soku.