ARONIA Rodzaj roślin z rodziny różowatych. Jest to rozłożysty krzew, często spotykany na działkach i przydomowych ogródkach, są tez plantacje aronii.
Aronia ma właściwości ma podobne do czerwonego wina. Owoce aronii zawdzięczają swe terapeutyczne właściwości bioflawonoidom i rutynie. Te właśnie składniki zapewniają całkiem dobrą kondycję naczyniom krwionośnym. Wyciąg z tego owocu pozwala dość skutecznie regulować nadciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic, oraz chroni przed chorobami serca. Aronia zmniejsza też stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych. Owoce i sok, oraz przetwory z aronii zapobiegają miażdżycy. Działają przeciwkrwotocznie i uspokajająco.
Ponieważ aronia zawiera antocyjany, czyli związki zwalczające wolne rodniki, (które są też w czerwonym winie typu Cabernet) chroni zdecydowanie organizm przed nowotworami. To jedno z najtańszych źródeł produktów antynowotworowych. Ma też w składzie wiele ważnych witamin:. A, C, E, P i biopierwiastków, a także błonnik i pektyny (którego notorycznie spożywamy za mało). Dzięki temu też właśnie usprawnia przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczami.
Osoby, które regularnie piją aronię, mają dużą odporność i niezwykle rzadko chorują na anginy, przeziębienia i inne infekcje.
Aronia też wpływa na urodę, ponieważ witaminy i antocyjany opóźniają procesy starzenia.
Dawkowanie:
Przy nadciśnieniu proponujemy pić 30 ml soku 3 razy dziennie.
Profilaktycznie dla zdrowia i urody pić 25 ml soku 2 razy dziennie.
Specyfikacja:
- Bez konserwantów,
- Bez dodatku cukru,
- Zawiera naturalnie występujące cukry w owocach,
- Przed użyciem wstrząsnąć.
- Osad jest zjawiskiem naturalnym,
- Sok może się nieznacznie różnić kolorem i smakiem w zależności od partii,
- Po otwarciu spożyć w ciągu 21 dni, przechowywać w lodówce,
CIEKAWOSTKA:
Sok z owoców firmy Ekamedica produkowany jest innowacyjną metodą. Świeże owoce zbierane są i wyciskane w miejscu zbiorów w prasach mechanicznych bez
użycia wysokiej temperatury. Następnie 100% sok z owoców zostaje zamrożony i w postaci kostki lodu transportowany jest do Polski. W zakładzie produkcyjnym
w powolnym procesie sok jest rozmrażany i konfekcjonowany do butelek aptecznych. Butelki z ciemnego szkła tak zwane apteczne charakteryzują się wysoką
ochroną przed promieniowaniem UV które uszkadza mikroelementy i przede wszystkim witaminę C. Następnym etapem jest nisko temperaturowa pasteryzacja, która
nie uszkadza żadnych składowych soku.