Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

0223 MULTIMIERZ mierzy stężenia cukru i alkoholu

13-05-2014, 13:30
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 12.50 zł     
Użytkownik bsns
numer aukcji: 4149618729
Miejscowość Wielogłowy
Wyświetleń: 5   
Koniec: 13-05-2014 12:59:45
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

towar najwyższej jakości

 
E-mail Wyślij wiadomość
Tel. stac. 184[zasłonięte]844
Tel. stac. 184[zasłonięte]270
Tel.kom. 502[zasłonięte]991

 
Numer 40 1500 [zasłonięte] 1[zasłonięte]5591500 [zasłonięte] 469300
Bank Kredyt Bank SA

 

Multimierz - pomiar stężenia cukru i pot. alkoholu

 

 

Wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w g/l lub w stopniach Ballinga oraz do określenia potencjalnej zawartości alkoholu w winie lub piwie (%).
Jeden stopień Ballinga (1°Blg) odpowiada w przybliżeniu 10g cukru w 1l soku (moszczu).
Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20°C.

  

miernik składa się z pływaka i próbówki
- pływak (areometr) z naniesionymi trzema skalami (dla stężenia cukru g/l oraz w stopniach Blg); oraz potencjalnej zawartości alkoholu w %,
- probówka - do przeprowadzenia pomiaru,


BADANIE MOSZCZU
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić do 2/3 wysokości analizowanym moszczem lub brzeczką piwną. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie, nie dotykał dna i ścianek probówki.


Przykład:
Załóżmy, że odczyt wyniósł dla badanego moszczu 20 stopni Blg, co odpowiada zawartości 200g/l cukru i oznacza, że potencjalna zawartość alkoholu w winie wynosić będzie 9,6 %.

 

Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru w moszczu, dla różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać:
- obszar bordowy (22 - 25 Blg°) - wina deserowe (słodkie),
- obszar żółty (15 - 22 Blg°) - wina stołowe (wytrawne),
Dla prawidłowego przebiegu fermentacji ważnym jest by stężenie cukru przed jej rozpoczęciem NIE przekroczyło22 do 25 Blg°. Jeżeli preferujesz wina bardzo słodkie dodawaj cukier w kilku porcjach np.: w 1, 5 i 12-tym dniu fermentacji. Wino można również dosłodzić po zakończeniu fermentacji.

BADANIE BRZECZKI PIWNEJ
Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina. Na skali zaznaczono zakres zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce kolorem bursztynowym (8 - 10 Blg°). Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną gdy odczyt mieści się w przedziale oznaczonym kolorem zielonym (0 - 2 Blg°).

 

 

 

Wymiary:

Szerokość produktu: 2cm
Głębokość produktu: 2cm
Wysokość produktu: 25cm




 
Jeśli jesteś początkującym Allegrowiczem, masz wątpliwości i pytania NAPISZ LUB ZADZWOŃ

e-mail: [zasłonięte]@op.pl lub tel. 502-[zasłonięte]-991

CHĘTNIE POMOŻEMY!

 


DZIĘKUJEMY ZA ODWIEDZENIE NASZYCH AUKCJI

 

ZAPRASZAMY DO ZAKUPÓW