Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Żywieniowe podłoże zagrożeń zdrowia w Polsce

28-02-2012, 19:40
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 17 zł     
Użytkownik LarixLublin
numer aukcji: 2068707339
Miejscowość Lublin
Wyświetleń: 7   
Koniec: 30-01-2012 10:29:58

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2010
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Płatność

Wpłata na konto bankowe
(przelew przedpłata)
Bank PKO SA w Lublinie
Numer konta:
85 1240 [zasłonięte] 2[zasłonięte]4701110 [zasłonięte] 085691

Wysyłka

Wysyłamy w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym

Odbiór osobisty

Ksiegarnia Larix
ul.Akademicka 15
Gmach Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

Kontakt

Księgarnia Larix
20-033 Lublin
ul.Akademicka 15
tel. 81 44-111-07
tel.kom. 607 [zasłonięte] 842

[zasłonięte]@larix.lublin.pl

Żywieniowe podłoże zagrożeń zdrowia w Polsce


Autor: Lidia Wądołowska
Wydawca: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski
Rok wydania: 2010
Stron: 142
Format: 165 x 235 mm
Oprawa: miękka
ISBN: [zasłonięte]978-8399-638-1





Opis:

Jeść czy nie jeść? Oczywiście jeść! Jedzenie jest konieczne, by organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Jednak problem nie tkwi w jedzeniu, ale w prawidłowym odżywianiu.

Jak pisze Lidia Wądołowska "żyjemy coraz dłużej [...] coraz więcej mieszkańców rozwiniętych krajów świata cieszy się w miarę dobrym zdrowiem przez dużą część swojego życia. Te sukcesy zawdzięczamy m.in. poprawie higieny i warunków bytowania, lepszej dostępności do dobrej jakości wody, rozwojowi medycyny [...]".

Prezentowana publikacja jest ze względu na kompleksowe ujęcie zagadnienia żywieniowych zagrożeń zdrowia Polaków unikalna na rynku wydawniczym. Charakteryzując sytuację zdrowotną w Polsce i na świecie, autorka uwzględniła zróżnicowanie geograficzne czynników ryzyka występowania chorób i na tym tle przedstawiła problemy żywieniowe poszczególnych grup populacyjnych, również tych o niskim statusie społeczno-ekonomicznym. Ważną częścią pracy jest rozdział ukazujący perspektywy zagrożeń zdrowia w Polsce na tle żywieniowym. W pracy zawarto liczne zestawienia, rysunki poglądowe. Publikację zamyka obszerna bibliografia.

Jest to wydawnictwo, po które sięgnie z pewnością szeroki krąg czytelników ze względu na jego wartość merytoryczną i poznawczą.


Spis treści:

Wstęp

I SYTUACJA ZDROWOTNA NA ŚWIECIE I JEJ PODŁOŻE ŻYWIENIOWE

  1. Wybrane przyczyny chorób związane z odżywianiem i stylem życia
  2. Ryzyko zaburzeń zdrowia a płeć
  3. Ryzyko zaburzeń zdrowia a wiek
  4. Podłoże geograficznego zróżnicowania w występowaniu chorób i ich czynników ryzyka

II PROBLEMY ŻYWIENIOWE W POLSCE PRZYCZYNĄ ZAGROŻEŃ ZDROWOTNYCH

  1. Problemy żywieniowe niemowląt
  2. Problemy żywieniowe małych dzieci
  3. Problemy żywieniowe dzieci i młodzieży szkolnej
  4. Problemy żywieniowe kobiet w wieku rozrodczym
  5. Problemy żywieniowe osób w starszym wieku
  6. Problemy żywieniowe osób o niskim statusie społeczno-ekonomicznym

III PERSPEKTYWY ZAGROŻEŃ ZDROWIA W POLSCE NA TLE ŻYWIENIOWYM

Podsumowanie

Piśmiennictwo

Spis tabel. rysunków i zestawień

Załączniki



    Oszczędzaj na kosztach wysyłki

Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależy od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu [zasłonięte]@larix.lublin.pl