Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo t.1-3 JAMROZ #KD

10-05-2014, 0:21
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 115 zł     
Użytkownik daniel_net_pl
numer aukcji: 4198857210
Miejscowość Gorzów Wlkp.
Wyświetleń: 2   
Koniec: 10-05-2014 00:02:12

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2013
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Księgarnia Daniel_net_pl

Księgarnia DANIEL
ul. Bolesława Chrobrego 9
66-400 Gorzów
NIP 599[zasłonięte]010-68

kontakt:

tel. 95 [zasłonięte]3758
kom. 784[zasłonięte]890 (T-Mobile)

e-mail

banki:

 

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
t.1 Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt
t.2 Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt
t.3 Paszoznawstwo

Cena aukcji dotyczy kompletu (3 tomów)

Redakcja:

Jamroz Dorota

Wydawnictwo:

PWN

Objętość: 438+558+440 stron(y)
Format: 17.0x24.0 cm
Oprawa: miękka
Cena katalogowa: 149,70
Uwagi: Książka NOWA, nieużywana

Pierwsza część podręcznika akademickiego na temat żywienia zwierząt. W tomie tym omówiono: składniki pasz i ich znaczenie dla organizmu zwierząt, budowę przewodu pokarmowego u przeżuwaczy, zwierząt monogastrycznych i ryb, pobranie, trawienie i wchłanianie, przemianę materii i składników mineralnych, żywieniowe metody ograniczania skażenia środowiska naturalnego odchodami zwierzęcymi, systemy oceny wartości pokarmowej pasz i zapotrzebowania zwierząt. Materiał przygotowany został przez najlepszych specjalistów z różnych ośrodków naukowych.

Druga część podręcznika akademickiego dotyczącego żywienia zwierząt i paszoznawstwa. W tomie tym autorzy omówili podstawy szczegółowego żywienia zwierząt - bydła, owiec, kóz, świń, koni, kur, indyków, gęsi, kaczek, strusi, bażantów, przepiórek, perlic, gołębi, królików, nutrii, ryb, psów, kotów, zwierząt amatorskich (np. ryb akwariowych, gadów, chomików), owadów użytkowych (pszczół i jedwabnika morwowego) oraz ślimaków.

Troska o zdrowie człowieka, konsumenta produktów pochodzenia zwierzęcego i o dobrostan zwierząt wymagają ciągłego monitorowania wartości pokarmowej i jakości pasz oraz dodatków paszowych, a także doskonalenia systemu zapewniania ich bezpieczeństwa. Pasze i dodatki paszowe są niezbędne do zaspokajania potrzeb pokarmowych zwierząt, wpływają na wydajność i zdrowotność, a także na cechy użytkowe zwierząt oraz na jakość pozyskiwanych produktów pochodzenia zwierzęcego (mleko, mięso, jaja). W książce omówiono m.in.: · wartości pokarmowe różnych materiałów paszowych – pojedynczych pasz, jak i mieszanek treściwych, koncentratów białkowych, a także różnych dodatków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt, · sposoby ich pozyskiwania, · metody konserwacji i przetwarzania, · obecność w nich substancji antyodżywczych i ich oddziaływanie na zdrowie zwierząt, · związki chemiczne i preparaty biotechnologiczne, które mogą być pomocne w efektywnej produkcji zwierzęcej zapewniającej pozyskanie bezpiecznej żywności, · zagadnienia wynikające z najnowszych zmian przepisów Unii Europejskiej dotyczących pasz i uwarunkowań prawnych, higieny pasz, nadzoru weterynaryjnego nad produkcją pasz, · nowością jest również rozdział poświęcony paszom pochodzącym z roślin genetycznie modyfikowanych. Temat ten jest szczególnie ważny, gdyż wyjaśnia problem produkcji bezpiecznej żywności dla człowieka.

Podręcznik jest adresowany przede wszystkim do studentów: biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych. Pomocny również dla pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, producentów pasz i dodatków paszowych, hodowców zwierząt gospodarskich i towarzyszących. Może też zainteresować hobbystów i miłośników różnych gatunków zwierząt domowych, a także nas samych, jako konsumentów.