Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwycięstwie w rywalizacji sportowej. Dlatego tak ważne staje się odpowiednie komponowanie jadłospisów dla osób uprawiających poszczególne dyscypliny sportowe, trenujących, przygotowujących się do zawodów i biorących w nich udział, a także podróżujących po całym świecie zgodnie z terminarzem imprez sportowych. Spis treści Wstęp I. CZĘŚĆ OGÓLNA Potrzeby energetyczne sportowców Składniki pokarmowe Stres oksydacyjny w sporcie. Pożywienie jako źródło antyoksydantów Normy żywienia i wyżywienia dla wybranych dyscyplin sportu II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA Specyfika żywienia sportowców w okresie treningów, zawodów i odnowy Pora, częstotliwość i rodzaj posiłków podczas treningów i zawodów Regulowanie masy ciała w sporcie Odźywki w sporcie Zatrucia pokarmowe Produkty spożywcze Układanie jadłospisów Przykładowe jadłospisy dla siedmiu grup dyscyplin sportowych Przepisy na potrawy podane w jadłospisach Zakończenie Piśmiennictwo
kupujesz wypełnij - formularz płacę
niezależnie od formy płatności
DANE DO PRZELEWU: P.P.H.U Najbar Mirosław ul.Batorego 24 43-100 Tychy ING BANK ŚLĄSKI 92 1050 [zasłonięte] 1[zasłonięte]3990023 [zasłonięte] 247368