WAŻNE Przed zakupem zapoznaj się z warunkami sprzedaży opisanymi na stronie Opis przedmiotu Żywienie w sporcie Autorzy: Irena Celejowa Dziedzina: Żywienie Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL Stron: 296 ISBN: 978[zasłonięte][zasłonięte]00369 Rok wydania: 2008 Wydanie: 1 Oprawa: miękka Format: 165x235 Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwycięstwie w rywalizacji sportowej. Dlatego tak ważne staje się odpowiednie komponowanie jadłospisów dla osób uprawiających poszczególne dyscypliny sportowe, trenujących, przygotowujących się do zawodów i biorących w nich udział, a także podróżujących po całym świecie zgodnie z terminarzem imprez sportowych. Odbiorcy: sportowcy, trenerzy, studenci AWF Spis treści Wstęp I. CZĘŚĆ OGÓLNA 1. Potrzeby energetyczne sportowców 1.1. Podstawowa i spoczynkowa przemiana materii 1.2. Całkowita przemiana materii 1.3. Kryteria ciężkości pracy 1.4. Dobowy wydatek energetyczny 1.5. Źródła energii w pracy mięśni 2. Składniki pokarmowe 2.1. Składniki energetyczne 2.1.1. Węglowodany w żywieniu sportowców, 2.1.2. Węglowodany warunkiem prawidłowej przemiany tłuszczu i białka, 2.1.3. Tłuszcze 2.2. Materiały budulcowe 2.2.1. Białka , 2.2.2. Zapotrzebowanie sportowców na białko, 2.2.3. Składniki mineralne w żywieniu sportowców, 2.2.4. Gospodarka wodna ustroju, 2.2.5. Związki mineralne regulatorem gospodarki wodnej, 2.2.6. Związki mineralne a równowaga kwasowo-zasadowa 2.3. Składniki regulujące 2.3.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie, 2.3.2. Witaminy grupy B, 2.3.3. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 3. Stres oksydacyjny w sporcie. Pożywienie jako źródło antyoksydantów 4. Normy żywienia i wyżywienia dla wybranych dyscyplin sportu 4.1. Podnoszenie ciężarów 4.2. Kolarstwo 4.3. Gry sportowe 4.4. Gimnastyka 4.5. Szermierka 4.6. Lekka atletyka 4.7. Narciarstwo 4.8. Biatlon 4.9. Sporty wodne 4.10. Łyżwiarstwo 4.11. Jeździectwo 4.12. Łucznictwo 4.13. Strzelectwo sportowe 4.14. Sporty walki 4.15. Sport motorowy i żużlowy 4.16. Turystyka 4.17. Studenci wychowania fizycznego II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA 1. Specyfika żywienia sportowców w okresie treningów, zawodów i odnowy 1.1. Żywienie w okresie treningu 1.2. Żywienie w okresie zawodów 1.2.1. Żywienie w okresie przedstartowym, 1.2.2. Żywienie w czasie zawodów, 1.2.3. Dożywianie na trasie zawodów długotrwałych 1.3. Żywienie w okresie odnowy 2. Pora, częstotliwość i rodzaj posiłków podczas treningów i zawodów 2.1. Żywienie podczas wyjazdów zagranicznych 2.2. Ostrożnie z konserwami 2.3. Napoje w sporcie 2.4. Alkohol, używki i doping 3. Regulowanie masy ciała w sporcie 3.1. Racjonalna dieta odchudzająca 3.2. Dieta zwiększająca masę ciała 4. Odżywki w sporcie 5. Zatrucia pokarmowe 5.1. Zanieczyszczenia żywności 6. Produkty spożywcze 6.1. Podział produktów na grupy 6.2. Produkty zbożowe 6.3. Mleko i produkty mleczne 6.4. Jaja 6.5. Mięso, wędliny, ryby 6.6. Masło, śmietana 6.7. Inne tłuszcze 6.8. Ziemniaki 6.9. Warzywa i owoce obfitujące w witaminę C 6.10. Warzywa i owoce obfitujące w karoten 6.11. Inne warzywa i owoce 6.12. Rośliny strączkowe suche 6.13. Cukier i słodycze 6.14. Grzyby i orzechy 6.15. Zamiana produktów spożywczych 7. Układanie jadłospisów 7.1. Zasady układania jadłospisów 7.2. Zasady prawidłowego przyrządzania potraw 8. Przykładowe jadłospisy dla siedmiu grup dyscyplin sportowych 8.1. Przykładowe jadłospisy dla grupy I (gimnastyka, jeździectwo, pięciobój nowoczesny, szermierka, strzelectwo, łucznictwo i sport żużlowy) 1. Sezon wiosenny, 2. Sezon letni , 3. Sezon jesienny, 4. Sezon zimowy 8.2. Przykładowe jadłospisy dla grupy II (biegi krótkie la i skok w dal, biegi średnie la, skoki la, łyżwiarstwo szybkie, zjazdy narciarskie i slalom, skoki narciarskie, pływanie ? krótkie dystanse) 5. Sezon wiosenny, 6. Sezon letni, 7. Sezon jesienny, 8. Sezon zimowy 8.3. Przykładowe jadłospisy dla grupy III A (podnoszenie ciężarów, rzut oszczepem, dziesięciobój) 9. Sezon wiosenny, 10. Sezon letni, 11. Sezon jesienny, 12. Sezon zimowy 8.4. Przykładowe jadłospisy dla grupy III B (miotanie kulą, dyskiem i młotem) 13. Sezon wiosenny, 14. Sezon letni, 15. Sezon jesienny, 16. Sezon zimowy 8.5. Przykładowe jadłospisy dla grupy IV (kolarstwo szosowe, kolarstwo torowe, wioślarstwo, kajakarstwo) 17. Sezon wiosenny, 18. Sezon letni, 19. Sezon jesienny, 20. Sezon zimowy 8.6. Przykładowe jadłospisy dla grupy V (maraton la, biegi długie la, chód sportowy, biegi z przeszkodami, biegi długie narciarskie, dwubój zimowy, żeglarstwo, sport motocyklowy) 21. Sezon wiosenny, 22. Sezon letni, 23. Sezon jesienny, 24. Sezon zimowy 8.7. Przykładowe jadłospisy dla grupy VI (sporty walki: boks, judo, zapasy) 25. Sezon wiosenny, 26. Sezon letni, 27. Sezon jesienny, 28. Sezon zimowy 8.8. Przykładowe jadłospisy dla grupy VII (gry zespołowe: siatkówka, koszykówka, piłka nożna, piłka ręczna, hokej na trawie, hokej na lodzie, tenis ziemny, tenis stołowy, piłka wodna) 29. Sezon wiosenny, 30. Sezon letni , 31. Sezon jesienny, 32. Sezon zimowy 9. Przepisy na potrawy podane w jadłospisach 9.1. Zupy 9.2. Potrawy mięsne 9.3. Potrawy z ryb 9.4. Potrawy z jajek 9.5. Potrawy z warzyw 9.6. Zupy mleczne 9.7. Potrawy mączne 9.8. Kompoty 9.9. Napoje 9.10. Desery 9.11. Owoce z cukrem 9.12. Przystawki 9.13. Dodatki do pieczywa Zakończenie Piśmiennictwo *Opis zaczerpnięty ze strony wydawnictwa. Gwarancja Sprzedawane przez nas książki są nowe, w większości ofoliowane. W przypadku błędów drukarskich (np. brak stron, stony źle zszyte) wadliwe książki wymieniamy na nowe bez dodatkowych opłat. W przypadku gdy pozycje nie są już dostępne zwracamy pieniądze. Promocje - Książki opłacone z góry wysyłamy gratis !!
- W przypadku lżejszych książek wysyłka Pocztą Polską gratis lub bardzo mała dopłata do przesyłki kurierskiej tylko 7,00 zł !! Szczegóły w opisie aukcji.
- Przesyłki kurierskie wysyłamy codziennie we wszystkie dni robocze
- Przesyłki pocztowe realizujemy dwa razy w tygodniu.
- W przypadku równoczesnego zakupu co najmniej dwóch książek (nawet z różnych naszych aukcji) wysyłka kurierem gratis !! (Dotyczy tylko książek opłaconych z góry)
- W przypadku równoczesnego zakupu co najmniej trzech książek (nawet z różnych naszych aukcji) wysyłka kurierem gratis i rabat na każdą książkę w wysokości 4,00 zł !! (Dotyczy tylko książek opłaconych z góry pod warunkiem samodzielnego odliczenia rabatu od kwoty przelewu)
- UWAGA: Pozycje składające się z dwóch i więcej tomów sprzedawane na jednej aukcji traktowane są jako jedna książka.
- Zakupy dokonane z różnych naszych kont na Allegro nie podlegają łączeniu.
- Jednorazowa dopłata do przesyłki pobraniowej 10,00 zł niezależnie od ilości zakupionych pozycji.
- Przesyłki pobraniowe wysyłamy tylko i wyłącznie kurierem.
Oferta Posiadamy ofertę z wielu różnych wydawnictw. Sprawdź naszą ofertę na allegro. Dodatkowo posiadamy także podręczniki niezbędne do egzaminów państwowych LEP i L-DEP. Referencje Mamy status . Dołącz do grona naszych zadowolonych Klientów !! Zaufało nam już ponad 10.000 Klientów dołącz do ich grona, postaw na szybkość i niezawodność !! Sprawdź nasze komentarze !! | Nasz adres Biuro: ul. Sołtysia 60u 40-748 Katowice Magazyn: ul. Zielona 24 41-500 Chorzów Kliknij aby przejść do mapy Płatność - Płacę z Allegro
- Płatność przy odbiorze towaru od kuriera
- Płatność gotówką w magazynie
- Przelewem na konto:
Alior Bank 65 2490 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0050000 [zasłonięte] 124115 Faktury Wystawiamy faktury VAT. Podane ceny są cenami brutto i zawierają podatek VAT. Wysyłka - Książki opłacone z góry wysyłamy gratis !!
- W przypadku lżejszych książek wysyłka Pocztą Polską gratis lub mała dopłata do przesyłki kurierskiej tylko 7,00 zł !!
- Przesyłki kurierskie realizujemy codziennie, ksiażki wysyłane Pocztą Polską wysyłamy dwa razy w tygodniu !!
Odbiór osobisty Odbiór osobisty możliwy w Chorzowie lub w Katowicach tylko po wcześniejszym kontakcie telefonicznym. Kontakt tel. 693 [zasłonięte] 59 49 tel. 601 [zasłonięte] 48 66 23[zasłonięte]167 [zasłonięte]14746 Skype: Ksiazki-Medyczne.eu e-mail: Śledzenie Transakcji Po zakupie towaru będą Państwo na bieżąco informowani o stanie transakcji przy pomocy wiadomości e-mail. |